Den perfekta stormen drar in över IT-sektorn

De stora amerikanska teknikbolagen har råkat i turbulens och frågan är om det här bara är början.

Den senaste månaden har varit ett bittert nöje att vara investerad i IT-aktier. De senaste fem åren har IT-sektorn levererat den högsta avkastningen av alla sektorer, och sektorn fick en bra start även på det här året, men sedan dess har investerarna på kort tid sett hur avkastningen för 2018 flugit ut genom fönstret. Vad är det som händer? Ska man förvänta sig att den här kraftiga korrigeringen inom IT-sektorn kommer att fortsätta?

Det finns två huvudsakliga skäl till kursrasen.

För det första har flera av bolagen i IT-sektorns kändisgrupp FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google) drabbats av bolagsspecifika utmaningar helt oberoende av varandra. Facebook och Google har haft problem med hanteringen av sina användares personuppgifter, vilket utlöstes av missbruket av miljontals Facebook-användares uppgifter under den amerikanska valkampanjen 2016. Samtidigt har Amazon kritiserats av Donald Trump för sina smutsiga affärsmetoder.

Dessutom har Uber och Tesla på kort tid varit involverade i dödsolyckor med självkörande bilar, något som har lett till en viss skepticism mot användningen av artificiell intelligens, automatisering och användardata. Något som för övrig är hörnstenarna i den framtida vinsttillväxten i den växande IT-sektorn. En av konsekvenserna kan mycket väl bli ökade regleringar, som exempelvis stramare regleringar av hur IT-bolagen samlar in och utnyttjar data om sina användare, vilket skulle drabba hela sektorn.

En handfull giganter dominerar
För det andra är IT-sektorn en av de mest överviktade sektorerna. I takt med senare års kursuppgångar har allt fler investerare flockats kring sektorn, och framförallt en liten handfull av de största bolagen väger tungt i många investerares portföljer. Exempelvis står Facebook, Apple, Amazon, Microsoft och Google för cirka 15 procent av marknadsvärdet av hela det amerikanska indexet S&P500. Därför är det inte underligt att sektorn som helhet säljs av när några få, men viktiga, bolag hamnar i trubbel. Med tanke på avkastningen som sektorn genererade förra året (40 procent i lokal valuta) är det klart att många investerare sitter med fingret på avtryckaren, redo att hämta hem vinsten vid minsta tecken på oro.
Med det sagt behöver IT-investerare inte oroa sig för en ny dot.com-bubbla. Sektorn har utvecklats markant sedan millennieskiftet och har idag den lägsta skulden av alla sektorer. Samtidigt har bolagen i allmänhet stora kassor som kan används till att köpa tillbaka aktier eller andra tillgångar.

Reglering kan inte kväva sektorn
Om ökade regleringar lyckas ta sig in på den politiska agendan på allvar kan det leda till en kortsiktig osäkerhet, men det kommer knappast förstöra affärsmodellen för bolag som Facebook. Digitaliseringen och de möjligheter IT-bolagens produkter ger oss konsumenter är här för att stanna, och möjligheterna att generera vinster har ökat kraftigt för många bolag i sektorn.

Även vinsttillväxten inom IT-sektorn är hög, och prognosen för nästa rapportperiod är att bolagen än en gång ska överträffa sig själva. IT-bolagen tjänar faktiskt riktigt mycket pengar jämfört med år 2000, samtidigt som varje löftesrik affärsmodell blir okritiskt värdesatt till miljarder kronor.

Om IT-bolagen lyckas leverera vinstökningar nästa rapportperiod så kommer detta troligtvis överskugga alla dåliga nyheter som har dominerat på sistone. Och det kommer ge stöd åt de höga värderingarna på IT-bolagens aktier. Därför håller vi fast vid vår övervikt inom IT-sektorn eftersom vi tror att grunden finns för att sektorn ska leverera en fortsatt god avkastning.

Särskilt spännande kommer FAANG-bolagens rapporter för första kvartalet att bli. Netflix rapporterar den 16 april, Google (Alphabet) den 23 april, Facebook den 25 april och Amazon förmodligen den 26 april innan Apple presenterar sina räkenskaper den 1 maj.