Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Efter eufori kommer realism, eller?

Efter en mycket stark börsutveckling under november har även denna månad börjat bra. Euforin på marknaden är dock påtaglig på vissa håll vilket ökar risken för bakslag i närtid. På sikt finns dock fog för fortsatt optimism.

Vid det här laget har marknaden haft gott om tid att prisa in de positiva ekonomiska effekterna av såväl det amerikanska valet som en snar utrullning av coronavaccin. Samtidigt har makrodata fortsatt att komma in starkare än väntat. Såväl sentimentet bland investerarna, som allokering och värderingar är på förhållandevis höga nivåer – på sina håll kan det närmast liknas vid eufori. De senaste fyra veckorna har globala investerare nettoköpt aktiefonder för 140 miljarder dollar vilket är en rekordhög summa. P/E-talet för MSCI World AC är 25, vilket är den högsta noteringen sedan i mars 2000. Det här innebär att för att börsen ska klättra vidare uppåt, så behöver nyhetsflödet fortsätta överraska positivt. Frågan är om det är möjligt att vi kan få så mycket mer goda nyheter i närtid. Den senaste veckan har vi faktiskt snarare fått några negativa besked. Brexitförhandlingarna har ännu inte burit frukt och både EU och Storbritannien förbereder sig för en eventuell avtalslös skilsmässa vid årsskiftet. I USA lämnade konkurrensmyndigheten, uppbackad av 48 delstater, in en stämningsansökan mot Facebook. Samtidigt steg antalet nyanmälda arbetslösa under förra veckan till den högsta nivån på tre månader. Inte allt går alltså i rätt riktning.

Vi befinner oss fortfarande i en global pandemi, och i USA sätts kontinuerligt nya rekord i antal smittade, döda och intensivvårdade på grund av coronaviruset. Kalifornien, New York och ett antal andra delstater har skärpt sina restriktioner vilket kommer att vara negativt för tillväxten. Även om utrullningen av vaccin redan har påbörjats i Storbritannien och ett antal länder väntas följa efter inom kort, så kommer det att dröja månader innan vi har någon chans att uppnå flockimmunitet och få ekonomin att fungera normalt. Det är den viktigaste anledningen till att marknaden väntar sig att såväl centralbanker som regeringar kommer att öppna plånboken på nytt. ECB gjorde det redan under förra veckan genom att utöka obligationsköpen med 500 miljarder euro. Ungern och Polen valde också att dra tillbaka sina veton mot EUs budget och återhämtningsfond, vilket möjliggör en ny runda utbetalningar och stöd till medlemsländerna under 2021. När det gäller Brexit ser vi ungefär 50 procents chans att förhandlingarna resulterar i ett avtal före årsskiftet, men skulle de misslyckas väntar vi oss att diskussionerna tas upp igen inom kort.

PMI-vecka och räntebesked från Fed

Den här veckan släpps preliminära PMI-siffror för december i Europa och USA. Konsensusförväntningarna pekar på att siffrorna faller tillbaka för både tjänstesektor och industri till följd av den förvärrade pandemin och hårdare restriktioner. Även i Kina släpps makrostatistik i form av industriproduktion, detaljhandel och investeringar. Vi väntar oss att de fortsätter peka på en solid återhämtning för den kinesiska ekonomin. I USA får vi om Trump och de republikaner som stöttat honom i kampen för att få poströster diskvalificerade gör ett sista försök i samband med att elektorerna under dagen ska rösta fram USAs nästa president och vicepresident. På onsdag väntar ett nytt räntebesked från Fed. Vi väntar oss inga nya stimulanser i det här läget, men Powell lär hålla ett fortsatt mjukt tonläge och upprepa behovet av ytterligare finanspolitiskt stöd.

Här och nu har mycket positivt prisats in i aktiekurserna och i närtid finns risk för bakslag. Samtidigt är sannolikheten god att den globala ekonomin ökar takten under nästa år och att bolagsvinsterna lyfter kraftigt. Stigande vinster i kombination med en fortsatt mycket expansiv finans- och penningpolitik globalt, gör att vi ändå bedömer att det finns fog för optimism inför börsåret 2021. Vi behåller därför en liten övervikt i aktier inför nästa år och har en förväntad avkastning på ett globalt aktieindex på 3-8 procent de kommande tolv månaderna.