Marknadsuppdatering från Danske Bank

Senatsvalet i Alabama blev en rysare när demokraten Doug Jones i natt besegrade den kontroversiella republikanska kandidaten Roy Moore. En valskräll av rang i den konservativa delstaten och som mycket väl i en förlängning kan komma att ha en hel del implikationer för Trumps förmåga att driva sin agenda. Med Moores förlust förlorar republikanerna en viktig röst i senaten och minskar sin redan knappa majoritet ner till 51 republikaner mot 49 demokrater. Konsekvenserna i närtid med en sån liten majoritet gör att skattereformen in i det sista ter sig ganska så komplicerad att få på plats där den stora frågan är om republikanerna kan skynda på processen innan Jones tar plats i senaten. Om inte detta kan ske innan årsskiftet vet man aldrig hur det kan sluta och definitivt komplicera andra av Trumps kärnfrågor som infrastrukturen, avregleringar och hälso- och sjukvården. Marknadsreaktionen lät inte vänta på sig med en liten men ändå tydlig ”flight to safety” där man ser en svagare dollar, börsfutures som vänder runt och räntorna något starkare. Även om alltså reaktionerna än så länge är ganska så ljumma, troligtvis för att FOMC som är i antågande är en starkare driver, så kan man inte utesluta att temat ”amerikansk politik” kommer att få en betydligt starkare inverkan på marknaden i början av nästa år när även årsskiftesbehovet av dollar så småningom ebbar ut.

Dagens stora fokus är the Federal Open Market Committee, FOMC, och Yellens sista presskonferens som FED-chef. Att centralbanken kommer att leverera en 25 punkters höjning är givet men desto mera osäkert hur kommittén väljer att lägga sina ”dot plots”. Frågan är om det skall prissättas 2 eller 3 höjningar under 2018 där i nuläget en första marshöjning är diskonterad till 70%. Inflation är dock key för hur vi lägger pusslet varför den inflationssiffra som släpps idag kommer att vara av stort intresse då alla tecken på att den inte är fullständigt död kommer att spela roll för marknadens ”fine tuning” de närmaste månaderna.

Kalendern kickar igång kl 08:00 med svenska inflationsförväntningar i form av den ”stora” kvartalsvisa Prospera där man alltså frågar penningmarknaden, inköpscheferna och arbetsmarknaden alla vad de tror om kommande inflation. Kl 08:00 får vi också leverans av tysk slutgiltig inflation för november. Kl 10:30 ser vi brittisk arbetslöshet för oktober. Kl 11:00 får vi leverans av europeisk industriproduktion för oktober samt arbetslösheten för 3e kvartalet. Kl 14:30 är det så dags för viktiga amerikanska inflationsutfallet för november och sen är det bara att luta sig tillbaka och vänta på räntebeskedet från FOMC och Yellens sista presskonferens kl 20:00.