Surt på de asiatiska börserna

KL. 08:03 DEN 08 mars

Surt på de asiatiska börserna efter att handelsstatistik i Kina visar att exporten, som en effekt av handelskonflikten, är ner hela 20,7% yoy, Shanghaibörsen ner 3% i skrivande stund. Risk-off sentimentet gör att japanska yenen, som dessutom fick en extra boost av starkare inhemsk tillväxtdata, koras till nattens vinnare i valutamarknaden.

ECB överraskade både oss och marknaden igår med sitt mjuka budskap, läs allt om detaljerna här. Sell-offen i EURUSD fortsatte igår kväll då vi bröt 1,1200 men där nästa support på nedsidan vid 1,1180 (low 26 juni 2017) håller än så länge. Ett tydligt skifte från ECB gör att vi reviderar vår prognos på EURUSD där vi ser risk för ytterligare nedsida på kort sikt (1M 1,11) för att sedan stabiliseras i rangen 1,12-1,16. Vår prognos på 12 månader reviderar vi ner till 1,17 från tidigare 1,25.

Ingves kommentarer i utfrågningen och därefter ECB gjorde torsdagen till ytterligare en dyster dag för kronan. USDSEK sätter nya highs och vi får gå tillbaka så långt som till början av 2000-talet för att hitta perioder då vi senast såg dessa nivåer. Möjligtvis kan Flodén i sitt tal kl 8 lätta upp stämningen tillfälligt, värt att notera dock är att det ligger ett stort förfall i NOKSEK idag på 1,0775 som kan sätta tonen för dagen.

Under gårdagen höll marknaden ögonen på ECB-mötet med efterföljande presskonferens, vilket bidrog till stora rörelser i europeiska 10-årsräntor där den Tyska 10-årsräntan föll ca 6bps och Italiens ca 9bps.  Europeiska kreditindex visade på något mindre rörelser, där europeiska huvudindex för krediter gick isär ca 2bps och index för högavkastande krediter var nära oförändrat.

I ECB:s penningpolitiska besked lämnades styrräntan och depositräntan oförändrade vid 0% respektive -0,4%.  ECB meddelade att man förväntar sig oförändrade räntor ”åtminstone till slutet av 2019”. Mot bakgrund av svag ekonomisk data reviderades tillväxtutsikterna ned. För 2019 sänktes BNP-prognosen för euro-området från 1,7% till 1,1%. Vidare tillkännagavs att det blir en ytterligare serie av låneprogrammet TLTRO, som riktar sig till europeiska banker. Programmet startar i september 2019 och ska pågå till 2021 och lånens löptid kommer att vara 2 år.

Enligt vice Riksbankschef Cecilia Skingsley vore det inte en bra idé att låta penningpolitiken ta hänsyn till fördelningseffekter. Det sade hon vid en utfrågning i finansutskottet under gårdagen. Enligt Skingsley bör penningpolitiken inte överbelastas och hon påpekade att finanspolitiken har verktygen för att hantera fördelningseffekter.

Finansmannen och människorättsaktivisten Bill Browder har lämnat in en skriftlig anmälan till bland annat Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten mot Swedbank, till följd av misstankarna om att banken ska ha varit inblandad i penningtvätt.

Trafiksiffror från SAS avseende februari månad visade att antal passagerare var oförändrat jämfört med samma månad 2018, i linje med flygbolagets egna förväntningar. Intäkten per passagerare var högre, vilket motverkade en något lägre kabinfaktor och resulterade i en förbättrad enhetsintäkt för flygbolaget.

På den svenska primärmarknaden genomförde norska DNB Boligkreditt en utökning om 5,5mdr av sin gröna säkerställda obligation med förfall i januari 2024. I och med utökningen är totalt belopp SEK8,5mdr och därmed den största utestående gröna obligationen i SEK. Fastator gjorde en utökning om SEK200m av sin emission med förfall i oktober 2021.  LF Bank gjorde en utökning om SEK300m av en tidigare gjord icke säkerställd emission med förfall i oktober 2022.