Det här ska du tänka på innan du köper landställe
Drömmer du om ett eget landställe? I jakten på det perfekta fritidshuset finns det några saker du kan göra för att förbereda dig. Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank, har koll på de avgörande faktorerna.
En fristad där du kan slappna av under både varma och kalla månader är lockande för många. Men att köpa ett landställe är en stor investering och för att det ska bli en plats att verkligen njuta på är det viktigt att vara förberedd.
– Det första steget är en realistisk budget där du tar med alla kostnader, inte bara själva huset och eventuella renoveringar. Räkna med kostnader för pantbrev och lagfart, men också löpande utgifter som vatten, värme, vägavgifter, försäkring och sophämtning, säger Jennie Sandén.
Läge, läge, läge
Husets geografiska placering är det enda du aldrig kommer kunna ändra på, så här är det viktigt att verkligen tänka efter. Vill du vara nära vatten eller föredrar du en avskärmad skogsmiljö? Vill du kunna ta en snabb sväng över helgen eller åka bort i längre perioder?
När du hittat ett läge som passar bör du också undersöka eventuella bygg- och exploateringsplaner hos kommunen för att slippa obehagliga överraskningar.
Se över skicket – och tänk realistiskt
– Det kan vara frestande att dras till ett pittoreskt och charmigt gammalt torp, men fundera över hur mycket renovering du är villig att ta på dig. Innan du fastnar för en renoveringsdröm är det viktigt att stanna upp och reflektera över dina prioriteringar – annars är risken stor att ditt hus blir mer hårt arbete än fritid, säger Jennie Sandén.
När du går igenom husets skick bör du också kontrollera bygglov och rättigheter – både för sådant som redan genomförts och för dina egna eventuella framtida planer.
Nyckelfärdigt fritidshus?
Vill du undvika renoveringskaos kan det vara en bra idé att titta på att köpa ett nyckelfärdigt landställe istället. Att köpa ett hus nyckelfärdigt innebär husbygge med totalentreprenad – du som köpare behöver bara ha en enda kontakt och allt ansvar för husbyggnationen ligger hos hustillverkaren.
Glöm inte besiktningen
Enligt Jennie är en grundlig besiktning är A och O när du köper fritidshus.
– Se till att ta hjälp av en professionell besiktningsman för att upptäcka eventuella fel och brister innan köpet genomförs. En oberoende besiktning ger dig dokumentation på eventuella problem vilket ger dig en bättre förståelse för husets skick och möjlighet att ta välgrundade beslut.
Tidigare artikel på samma ämne
Köpa fritidshus – tänk på detta (nextconomy.se)