Jennie Sandén

Privatekonom, Danske Bank Sverige

Håll ditt nyårslöfte – kom igång med ett sparande!

04 jan 2022

Januari är här och året har börjat. Nu är det dags att leverera på ditt nyårslöfte. Men hur kommer man igång med ett sparande?

Börja med att skippa ångesten! Ladda med positiv energi, det är roligt att få kontroll på sina pengar.

Gör en budget – sammanställa utgifterna under en månad. Hur mycket går till fasta kostnader och hur spenderar du resten av dina pengar?

Gör en rimlig budget – Hur mycket kan du tänka dig att lägga på exempelvis mat, kläder etc. Är det svårt att få koll? Då finns det flera budget-appar att använda till det här. Tänk på att göra budgeten så realistisk som möjligt – annars är det lätt att du redan första månaden tappar suget.

Testa att utmana dig själv – Vad skulle du kunna spara in på under 2022? Kanske kan du resa mindre? Behöver du bil eller kan en bilpool fungera lika bra? Kan du cykla under de varma månaderna? Fundera ut vad du skulle kunna spara in på.

Ha tydliga sparmål – Det kan handla om både kortsiktiga och långsiktiga mål. Vill du resa i sommar, öppna ett konto som du kallar ”Sommarresa 2022” och för över en summa varje månad. För sparande till något med en längre tidshorisont, en kontantinsats eller pension, kan de ofta passa bättre med ett fondsparande.

Var inte för hård mot dig själv – Ibland kan man få unna sig att ”fuska”. Det viktiga är inte att följa budgeten till punkt och pricka exakt varje dag, vecka och månad. Försök att ha din budget som inspiration, då blir ditt sparande roligt.