Idag släpper Danske Bank 2021 års rapport State of Nordic Impact Startups, där 1 230 nordiska impactstartups har analyserats. Med denna rapport vill Danske Bank belysa fakta kring nordiska impactstartups och synliggöra både utmaningar och möjligheter som impactstartups har. Det är fjärde året i rad som denna undersökning genomförs, i år i samarbete med Dealroom och Green Innovation Group och med ett rekordstort underlag.
Danske Bank vill hjälpa hållbara startups att växa och därmed öka sitt positiva bidrag till FN:s mål för en hållbar framtid. Denna typ av bolag både tror och hoppas vi är framtiden, där hållbarhet är integrerat i affärsmodellen istället för en sidoverksamhet.
Några slutsatser från rapporten
Investeringar i impact-startups – Sverige bäst i klassen
Investeringar i nordiska impactstartups har ökat x25 under de senaste 10 åren. Enbart under de senaste drygt två åren har impactstartups kunnat se en enorm investeringsökning – från 691 miljoner euro 2018 till 1.9 miljarder euro 2020. Sverige är dragloget, med dubbelt så många VC-investeringar än tvåan Danmark.
Stort nordiskt impactfokus
Riskkapitalet i Norden är betydligt mer impactfokuserat än andra regioner. 34 % av alla VC-investeringar i Norden går till impactföretag, jämfört med 17 % för Europa som helhet.
Större rekryteringsunderlag jämfört med övriga startups
Impactstartups får 25 % fler ansökningar till lediga tjänster är övriga startups, och har således en större ansökningspool att rekrytera från.
Snabbare tid till en A-runda
39 % av de nordiska impactstartups som tidigare genomfört en seed-runda genomför en A-runda inom 36 månader, jämfört med 19 % av europeiska techstartups.
Hur står vi oss i Norden?
Även om Norden har stor potential att bli ett globalt epicenter för impactstartups är vi inte riktigt där ännu. Storbritannien långt framför alla nordiska länder samlat, gällande storleken på impactinvesteringar.
Slutsats: Norden – med Sverige i spetsen – står sig enormt väl på den globala arenan, framför allt sett till marknadens storlek, men är inte ännu en global ledare. Det gäller att facilitera en fortsatt utveckling, för att inte tappa fart.
Rapporten State of Nordic Impact Startups 2021 finns att läsa i sin helhet här.