Investeringsbehov på svindlande 560 miljarder
Infrastrukturen för svenskt dricksvatten och avlopp måste renoveras. Fram till 2040 uppgår det totala investeringsbehovet till svindlande 560 miljarder kronor.
Kommentarer, analyser och casefilmer kring hållbarhet och klimat.
Infrastrukturen för svenskt dricksvatten och avlopp måste renoveras. Fram till 2040 uppgår det totala investeringsbehovet till svindlande 560 miljarder kronor.
Det nya bankinitiativet Hållbar byggbransch ska bidra till sund konkurrens och motverka missförhållanden i byggbranschen. Nu inför banker särskilda villkor för kreditgivning vid finansiering av byggverksamhet.
Mångfald av arter och livsformer är själva grunden till en fungerande värld. Hur säkras biologisk mångfald och hur påverkar det annat i naturen? Kan vi ställa om till ett utsläppsfritt samhälle och samtidigt värna biologisk mångfald?
I Internationella Energimyndigheten, IEA’s nya rapport, World Energy Outlook 2023, framgår att det globala energilandskapet förändras fram till 2030. Nu krävs stora investeringar i energisektorn.
Den 18 oktober presenterade regeringens klimatutredare John Hassler sin rapport om hur Sveriges klimatpolitik bör utvecklas baserat på EU:s nya klimatlagstiftning Fit for 55. Utredningen innehåller ett antal förslag som innebär stora förändringar i den svenska klimatpolitiken.
Första steget i att lansera EU:s klimattullar (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) togs den 1 oktober 2023. CBAM är en handelsåtgärd som sätter ett koldioxidpris på vissa importvaror till EU.
Energi- och näringsminister Ebba Busch träffade näringslivsrepresentanter för att diskutera hur Sverige ska få fler investeringar inom grön industri.
Textilindustrin har stora hållbarhetsutmaningar kopplat till klimatavtryck och sociala utmaningar i de länder där kläderna tillverkas. För att övervinna dessa utmaningar går branschen från en linjär konsumtionsmodell mot nya cirkulära affärsmodeller. För bli mer cirkulär krävs innovation, bättre resursanvändning och nya material.
Drygt 49 000 bolag i Europa omfattas av EU’s kommande krav på hållbarhetsrapportering, ESRS, som börjar gälla från räkenskapsåret 2024
I framtiden kommer mindre, elektrifierade fordon spela en allt större roll för urbana transporter. Lastbilar och större fordon kommer stanna vid stadsgränsen och ses som mobila varulager. De mindre fordon tar varor den sista biten till våra hem. Stefan Ytterborn är grundare av det svenska elmotorcykelbolaget Cake.
Under första halvåret 2023 investerades 358 miljarder dollar i förnybar energi. Det är nytt rekord för en sexmånadersperiod och 22 procents ökning jämfört med första halvåret 2022.
De ekonomiska förluster som orsakats av extremväder och klimatrelaterade händelser i EU beräknas uppgå till drygt 487 miljarder Euro. Kostnaderna för flodöversvämningar i Europa är drygt 5 miljarder Euro per år.
Regeringen ger nationalekonomen John Hassler i uppdrag att utreda svensk klimatpolitik. Utredningen ska utgå från EU:s Fit for 55-paket.
Ratingbolagens ESG-bedömning ska bli mer transparent och bolagen förhindras sälja kringtjänster kopplat till sin rating.
För närvarande står globala sjötransporter för cirka 3 % av de globala utsläppen av växthusgaser. Den 3-7 juli träffas Internationella sjöfartsorganisationen (IMO, International Maritime Association) för att diskutera hur klimatpåverkan från sektorn kan minska.
ICA gav nyligen ut sin första gröna obligation om 3, 5 miljarder kronor. Pengarna ska bland annat användas till elektrifiering av företagets fordonsflotta, energieffektiviseringar av företagets fastigheter och en satsning på fler hållbara produkter i butik. Intervju med Kerstin Lindvall, hållbarhetschef på ICA-gruppen (1.53)
2022 minskade Sveriges totala utsläpp av växthusgaser 3 procent jämfört med föregående år.
Under 2022 gavs motsvarande 1000 miljarder kronor ut i hållbarhetslänkade obligationer i företagssegmentet i Europa
Sverige måste öka takten på den gröna omställningen och skapa fler jobbmöjligheter. Politiken spelar en central roll som möjliggörare genom att uppmuntra företagens vilja att bidra till en hållbar omställning.
Tillsammans med Danske Bank har Northvolt tagit fram ett ramverk för grön finansiering som beskriver Northvolts strategi för gröna investeringar. Det är ett av få ramverk som integrerat EU-taxonomins kriterier i sin helhet och det första ramverket från en battieritillverkare som får en mörkgrön stämpel av det oberoende verifieringsföretaget CICERO Shades of Green.