Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Agera inte kortsiktigt om du sparar långsiktigt

Störst nedgångar har skett i de cykliska bolagen som påverkas mest av viruset genom både produktion och export, men i stort sett allt får sig en släng av sleven när riskaptiten faller brant.

Som sparare är det lätt att bli orolig när börsen faller flera procentenheter på en dag, men egentligen är det inte konstigt att det kommer en rekyl efter den senaste tidens kraftiga uppgång. Faktum är att marknaden så här långt har varit förvånansvärt motståndskraftig och sett mellan fingrarna med att hela kinesiska storstäder befinner sig i karantän och att fabriker håller stängt. De globala produktionskedjorna gör att det inte på något sätt bara är en kinesisk angelägenhet, utan konsekvenserna blir kännbara även för amerikanska, europeiska och svenska bolag. Hur omfattande de blir är för tidigt att säga. Viruset fortsätter att spridas både i Kina och till andra länder. I Europa är Italien nu värst drabbat.

Innan viruset bröt ut i slutet av januari hade börsen gått väldigt starkt, och särskilt cykliska bolag har stigit på förhoppningar om bättre tillväxt i år. Under rapportsäsongen har börsen sedan tickat vidare uppåt. När oron nu kommer finns en risk att vinsthemtagningar gör att fallet i närtid blir snabbare och mer dramatiskt. När oron väl lugnar ner sig brukar dock även uppgången kunna bli snabb. Att tajma toppar och dalar är svårt, och risken finns att det gör mer skada än nytta att försöka kliva ur och in i marknaden.

Som långsiktig sparare ska du också tänka långsiktigt. Sälj inte av fonder och aktier baserat på vad som händer här och nu. Historiskt har börsen gett en god avkastning på lång sikt trots finanskris, It-bubbla och tidigare virusutbrott. Även om Coronaviruset kan sänka både tillväxten och börsen i närtid, finns det ingen anledning att tro att det kommer att skada börsen på längre sikt.

Har du kapital på marknaden som du behöver till något specifikt i närtid ska det förstås inte stå på börsen, utan då är sparkontot ett bättre val. Men har du en sparhorisont som sträcker sig över flera år är det bättre sitta lugnt i båten. Fortsätt månadsspara och gör inga överilade ingrepp i portföljen bara för att börsen skakar här och nu. Se också till att du har en portfölj med god riskspridning. Då minskar svängningarna när något händer på marknaden.

I vår senaste podd berättar vi mer om hur du kan bygga en väldiversifierad portfölj.