Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Är det dålig tajming att gå in på börsen?

Vill du börja spara i aktier, men är osäker på om tidpunkten verkligen är den rätta med tanke på hur starkt marknaden gått den senaste tiden? I så fall kan du sluta fundera, för det är alltid bättre att börja spara idag än imorgon. Tiden du är investerad är nämligen viktigare än hur bra tajming du har. Och i ärlighetens namn, vem vet om börsen är billigare idag, om en vecka eller om ett år?

Efter höstens branta uppgång har Stockholmsbörsen återigen noterat nya kursrekord. Detsamma gäller ett globalt aktieindex som stigit 25 procent de senaste tolv månaderna. Har du redan pengar investerade i aktiefonder är det förstås trevligt att sitta och titta på när kurserna stiger. Står du däremot utanför kan det vara både stressande att inte vara med, och dessutom ta emot att kliva in. Tänk om du blir den sista som köper innan det kommer en rekyl, som gör att du hade kunnat köpa mycket billigare nästa vecka, eller nästa månad? Rädslan för dålig tajming kan göra att investeringsbeslutet gång på gång skjuts upp.

För dig som står i startgroparna för att börja spara, men funderar på om tidpunkten verkligen är rätt kommer här ett trösterikt exempel. Sparar du regelbundet och långsiktigt, så har tajming väldigt lite med din avkastning att göra. Antag att du de senaste 25 åren, en gång per år hade investerat 10 000 kronor i ett globalt aktieindex, totalt alltså 250 000 kronor. Hur stor roll hade tajming spelat för hur mycket din portfölj var värd idag?

Vi börjar med drömscenariot. Om du hade haft perfekt tajming och varje år lyckats köpa på den absolut lägsta nivån så hade din portfölj idag varit värd över 1 067 000 kronor. En väldigt fin avkastning, men det är ju inte så konstigt med tanke på att du lyckats pricka botten varje år! Nu antar vi istället att du haft fullständigt usel tajming och köpt vid den sämsta möjliga tidpunkten varje år, alltså den dag börsen stod på toppen. Hade det inneburit en katastrof för din avkastning? Svaret är ett rungande nej. Ditt sparkapital hade ändå vuxit till drygt 850 000 kronor.

Det mest sannolika är dock att du varken hade lyckats tajma toppen eller botten varje år, utan att du hade köpt vid en viss tidpunkt och att det ibland var på en lite högre nivå, och ibland en lite lägre. Om vi antar att du helt enkelt hade och investerat dina 10 000 kronor den första handelsdagen varje kalenderår, så hade din portfölj vuxit till 981 000 kronor – alltså bara 8 procent mindre än om du alltid hade tajmat marknaden perfekt.

Tiden du är investerad på börsen spelar alltså mycket större roll än att du har bra tajming – åtminstone så länge du sparar regelbundet och inte bara gör ett enda köp. Om du är långsiktigt finns därför ingen anledning att vänta till i morgon och hoppas på det bästa. Det är betydligt viktigare att du kommer igång idag, och sedan fortsätter att spara regelbundet år efter år, eller månad efter månad.