Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Biden, eller fyra år till med Trump?

Oktober avslutades med fortsatt börsnedgång. Antalet coronasmittade ökar och nya stimulanser lyser än så länge med sin frånvaro. Volatiliteten kan förbli hög, men vi väntar oss inga stora ras på marknaden likt det vi såg i våras.

Antalet coronasmittade ökar lavinartat

Våg två av coronaviruset är här, och det med besked. Antalet fall i Europa fortsätter öka i hög takt vilket gjort att restriktionerna skärpts kraftigt i flera länder. I Tjeckien och Irland har man till och med valt att införa nya, nationella nedstängningar. Det kommer att vara negativt för konsumtionen i Europa och det skapar en betydande osäkerhet kring återhämtningen. Det påpekade även ECB-chefen Christine Lagarde i samband med presskonferensen efter förra veckans räntebesked, där hon även flaggade för nya stimulanser i samband med decembermötet – eller tidigare än så om det blir nödvändigt. Vi behåller en undervikt i europeiska aktier.

På andra sidan Atlanten är coronasituationen än så länge något bättre än i Europa även om utvecklingen går åt fel håll. R0-talet är över 1 i stort sett i alla amerikanska delstater vilket betyder att smittspridningen ökar. Höst och vinter är lika med kyligare väder och mer vistelse inomhus, vilket gör att viruset sprids lättare och att vi med hög sannolikhet kan se fram emot ytterligare restriktioner under månader framöver.

Lägre tillväxt – men ingen ny tvärnit

Även om restriktionerna är negativa för tillväxten så är det viktigt att komma ihåg att världsekonomin fortfarande fungerar, vilket den inte gjorde inte i våras. Tillväxten kommer att bli lägre, men vi står inte inför en ny tvärnit. Därmed bedömer vi inte heller att vi står inför något nytt börsras likt det vi såg i våras. Volatiliteten kan ändå förbli hög under en period, särskilt så länge nya stimulanser lyser med sin frånvaro. Högre osäkerhet är gynnsam för sektorer med stark strukturell tillväxt som IT och kommunikationstjänster, och negativ för cykliska sektorer till följd av lägre tillväxt och fortsatt nedpressade räntor under de kommande kvartalen.

Rapportsäsongen pågår fortfarande även om majoriteten av de amerikanska bolagen nu släppt sina resultat. Trenden är glasklar – bolagen fortsätter att slå förväntningarna både vad gäller omsättning och vinst med god marginal. Trots det har S&P 500 fallit 9 procent från toppen, varav 6 procent bara under förra veckan. Starka rapporter har helt enkelt hamnat i skymundan av annan osäkerhet kring pandemin, nya nedstängningar och det stundande presidentvalet. Även de stora teknikjättarna Apple, Amazon, Facebook, Microsoft och Alphabet slog förhandsestimaten förra veckan, men några av dem lämnade en svagare guidning än väntat och handlades ner på rapporten. Det visar att förväntningarna är högt ställda efter årets kursrally.

Presidentvalet är veckans huvudnummer

Inom kort har det amerikanska folket valt vem de vill se som president de kommande fyra åren. Joe Biden leder stabilt i opinionsundersökningarna, och det finns en god sannolikhet att Demokraterna tar hem båda kamrarna i kongressen. Blir det så har Biden goda möjligheter att genomdriva en stor del av sina förslag även utan stöd av republikanerna, och vi kan i så fall se fram emot ett nytt, stort stimulanspaket när valet är över. Den del av Bidens politik som framför allt oroat marknaden är en höjning av bolagsskatten. Det är dock inte troligt att skatterna höjs så länge pandemin pågår och ekonomin tyngs av dess effekter.

Förutom presidentvalet, som förstås är veckans huvudnummer, får vi också en del tung makrodata. Viktigast är definitiva PMI för oktober och fredagens amerikanska arbetsmarknadsrapport. Vi får också flera centralbanksbesked, bland annat från Bank of England och Federal Reserve i USA.