Börsveckan 18 september

Fed-beskedet

I onsdags lämnade den amerikanska centralbanken ett nytt räntebesked. Den stora nyheten var att räntebanan sänktes så att det nu inte väntas några höjningar de närmaste tre åren. Låga räntor ännu längre alltså. En god nyhet var att tillväxtprognosen skruvades upp, och att man nu väntar sig att arbetslösheten sjunker snabbare än man tidigare bedömt. Krisen är fortfarande allvarlig, men blir alltså inte så djup, eller så lång som tidigare befarats.

Fed-beskedet fick inga stora effekter på marknaden, men börsen har backat något sedan det kom. Kanske finns det en liten besvikelse på börsen över att man inte valde att trappa upp obligationsköpen?

Räntebesked från Riksbanken på tisdag 9.30

På tisdag får vi ett räntebesked som i ärlighetens namn spelar en ganska liten roll för världskonjunkturen och även för börsen. Men, för svenska folkets plånböcker är det förstås viktigt ändå eftersom det kan få effekter på kronan och på boräntorna. Då släpper nämligen Riksbanken ett nytt räntebesked för första gången sedan i juli.

Inga förändringar av penningpolitiken väntas. Riksbanken har signalerat att minusränta inte är önskvärt och fokus ligger för tillfället inte på det faktum att inflationen är under målet. Dessutom har faktiskt tillväxten även för svensk del överraskat positivt och uppgången i arbetslösheten har bromsat in.

Fortsatt nollränta även för svensk del alltså, förmodligen i åratal framöver. Därmed väntar också låga boräntor under en överskådlig framtid.

Preliminära inköpschefsindex

Återhämtningen i ekonomin har fått en flygande start, och för varje ny datapunkt som visar att tillväxten fortsätter öka så minskar osäkerheten något. Nästa vecka släpps preliminära PMI bland annat i USA och Euroområdet. Vi håller utkik efter fortsatt förbättring av konjunkturen, det vill säga en siffra över 50.

Ha en fin vecka!