Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Börsveckan 4 november – USA i fokus

Ur ett börsperspektiv är det värsta scenariot att resultatet dröjer eftersom marknaden inte gillar osäkerhet. Om det är väldigt jämt kan röster behöva räknas om, och om någon, mest sannolikt Trump, ifrågasätter vilka röster som ska räknas in så kan frågan behöver avgöras i domstol. Under tiden kan två dåliga saker hända.

Den ena är att stämningen i landet piskas upp, och att vi får protester och social oro på gatorna i USA. Det är förstås inte bra. En annan konsekvens som kan få större effekter på börsen och vårt sparande den närmaste tiden, det är att de stimulanser vi redan väntat på i flera veckor kan dröja ännu längre.

Drömscenariot, det är om en av kandidaterna – oavsett vem det är – lyckas ta hem båda kamrarna i kongressen eftersom det gör att politiken kommer bli mycket mer kraftfull. Då slipper vi långdragna förhandlingar och kompromisser framöver. Chansen ökar att nya stimulanser och förslag snabbt kan bli verklighet, och ur ett ekonomiskt perspektiv vore det väldigt positivt.

Förr eller senare får vi såklart ett valresultat, och jag skulle vilja säga att oavsett vem det blir så är det ändå positivt. Både Trump och Biden vill genomföra stora stimulanser för att lyfta ekonomin ur krisen, och det kommer även vara bra för börsen. Dessutom har det historiskt spelat en ganska liten roll vem som vunnit ett val. Andra faktorer har varit betydligt viktigare, som huruvida vi befunnit oss i en hög- eller lågkonjunktur, och om vi upplevt någon form av kris. Den här gången är det pandemin som sätter tonen.

Blickar vi in i 2021 så tror jag att osäkerheten kring presidentvalet är ett minne blott. När en president väl är installerad så är återhämtningen, pandemin, stimulanser och forskningen efter ett vaccin betydligt viktigare än om det är Trump eller Biden som rattar den amerikanska ekonomin.