Ludvig Rosenstam Åhman
Ludvig Rosenstam Åhman
Investeringsspecialist, Danske Bank Sverige

Går du miste om avkastning? 

Tänk dig att du investerar i en fond. Du kollar på fondens avkastning efter 10 år och inser att den har gett 7,3% per år. Inte illa. Men när du kollar på din avkastning har du bara fått 6,2%. Hur kommer det sig? Så inleder Jeffrey Ptak på Morningstar beskrivningen av deras årliga studie ”Mind the gap”. Orsaken är att fondens avkastning inte tar hänsyn till hur du har agerat i fonden. Om du sätter in mer pengar efter att fonden gått bra, och tar ut pengar efter fonden gått dåligt, kommer du få en sämre avkastning än fonden över tid.

Jakten på avkastning är problemet

I studien jämför Morningstar fondinvesterares avkastning med fonders avkastning. De kan se ett negativt gap. Investerare tenderar i genomsnitt att få en sämre avkastning än fonden de investerar i, på grund av deras beteende. Totalt över alla fonder i årets studie var beteendegapet -1,1% per år under 10-årsperioden januari 2014 till december 2023. Det är ett resultat av att fondinvesterarna har köpt och sålt vid fel tillfälle. Jakten på avkastning är problemet.

Köp dyrt, sälj billigt. Det är tyvärr ett vanligt sätt att agera för många investerare. Vi köper det som är hett för stunden. Men en investering blir het för att den har gått upp, inte för att den ska gå upp. Bra avkastning fram till idag kan ha stulit potential från framtida avkastning.

Fonder som har väckt uppmärksamhet drivs ofta av kortsiktig spekulation snarare än långsiktigt värde. Men det är lätt att vilja hoppa på tåget när något har gått bra. När investeringen senare inte går som vi tänkt oss är det lika lätt att sälja.

Lita inte på magkänslan

I studien skriver författarna att beteendegapet ökar i volatila perioder och minskar i mindre volatila perioder. Många sålde i nedgången 2022, och missade uppgången 2023. Det största beteendegapet finns också inom mer volatila fondkategorier. Sektorfonder visar det största gapet.

Våra investeringars svängningar väcker känslor. De starka optimistiska känslorna på vägen upp, och de intensiva pessimistiska känslorna på vägen ner, kan förstöra de långsiktiga resultaten som vi får i våra fonder över tid.

På toppen kan optimismen få oss att bortse från risker. Vi kanske investerar i en fond som fokuserar på bolag inom en bransch med den senaste tekniken, utan att fundera så mycket över värderingen. Tänk it-bolag i slutet av 1990-talet. På botten kan i stället pessimismen få oss att fokusera för mycket på riskerna. Och riskmedvetenhet är evolutionärt. I jägare-samlare samhället kunde ett dumt misstag innebära döden. Bara de paranoida överlevde. De som inte tog risker. Vi är deras ättlingar.

Lösningen för att stänga beteendegapet är att vara systematisk, i stället för att ge vika för magkänslan. Att ha god riskspridning i portföljen, följa en tydlig strategi och rebalansera är saker som minskar gapet.