Ludvig Rosenstam Åhman
Ludvig Rosenstam Åhman
Investeringsspecialist, Danske Bank Sverige

Låt tiden göra jobbet

I boken ”The Psychology of Money” skriver Morgan Housel att 81,5 av Warren Buffetts 84,5 miljarder dollar i förmögenhet blev till efter hans 65:e födelsedag. Ganska sensationellt. Man kopplar ofta Buffetts förmögenhet till hans förmåga som investerare. Med all rätt. Han har lyckats generera en avkastning på 22% per år ungefär. En fantastisk avkastning. Men avkastningen är inte den stora förklaringen. Den stora förklaringen är tid. Han började investera i tonåren och har fortsatt till idag när han är över 90. Han har låtit pengarna växa i ungefär 75 år. Buffetts talang är investeringar. Hans hemlighet är tid.

Tålamod och disciplin

Om Buffett istället hade ägnat tiden fram till 30 års ålder åt att studera och kanske resa jorden runt några varv, då hade det sett annorlunda ut. Säg att han hade haft 25 000 dollar i 30-årsåldern, och så hade han fortfarande lyckats få samma fina avkastning på 22% per år. Men vid 60 års ålder hade han gjort som de allra flesta. Han hade gått i pension för att spela golf och umgås med barnbarnen.

Vad hade hans förmögenhet varit då? Jo, den hade varit 11,9 miljoner dollar. Istället för 84,5 miljarder dollar. Det är 99,9% mindre än den förmögenhet han har idag. Ganska sensationellt. Det visar på kraften i ränta-på-ränta effekten. Det visar också hur viktigt det är med tid på börsen.

Tid på börsen kräver tålamod och disciplin. Tålamod nog att vänta på resultaten och disciplin nog att hålla fast vid dina investeringar genom upp- och nedgångar på marknaden. Det fina med investeringar är att du inte behöver göra några fantastiska saker så länge du undviker stora misstag över tid. Och det är i extrema lägen som vi tenderar att göra misstag. En portfölj med 50% aktier och 50% räntor som du kan hålla fast vid när det skakar slår en portfölj med 100% aktier som du säljer i en börsnedgång. Med hästlängder.

Ränta-på-ränta vinner i längden  

Kurssvängningar leder till starka känslor, som leder till tankefel. Mindre kurssvängningar dämpar känslorna och hjälper oss undvika tankefel. Det är lätt att drabbas av starka känslor när du som mest behöver hålla känslorna borta och istället agera rationellt.
Hur du agerade under en månad i början av 2020 kan ha större betydelse för din avkastning de kommande 10 åren än hur du agerar de andra 119 månaderna tillsammans. Det är enkelt att fatta beslut när allt flyter på. Det är svårare när det verkar som att hela världen håller på att gå under. Den kanske viktigaste orsaken till att bygga en portfölj med rätt risknivå är att få oss att undvika att sälja på botten.

Bra investeringar handlar inte nödvändigtvis om att få högst avkastning. De högsta avkastningarna tenderar ändå att vara lyckoträffar som är svåra att upprepa. Bra investeringar handlar om att få en hyfsad avkastning som du kan bibehålla så länge som möjligt. Det är då som ränta-på-ränta effekten leder till sensationella resultat. Buffetts exempel visar att Einstein hade rätt. Eller att den som sa det hade rätt. ”Ränta-på-ränta effekten är världens åttonde underverk”.