En ny variant av coronaviruset har upptäckts i bland annat Sydafrika och Hong Kong. Högst troligt kommer vi snart att se den spridas till fler länder. Potentiellt är den nya mutationen mycket smittsam och eventuellt är inte vaccinen lika effektiva mot den, men det är ännu inte fastslaget och det för tidigt att dra några slutsatser om konsekvenserna. Att WHO ska ha ett möte under dagen för att diskutera de potentiella konsekvenserna förstärker dock situationens allvar.
Den kraftiga börsuppgången i år gör att reaktionen blir större
Börser världen över backar kraftigt på grund av den ökade osäkerheten som den nya varianten av viruset innebär. Smittspridningen har redan ökat den senaste tiden och vissa mildare restriktioner har återinförts i europeiska länder. Nu ökar risken att fler, hårdare restriktioner väntar, och det kan leda till en ny svacka i tillväxten och mer oro på börsen. Det ska dock ses i ljuset av att globala aktier stigit över 20 procent sedan årsskiftet. Stockholmsbörsen hör till en av de bästa aktiemarknaderna i världen i år med en uppgång på över 30 procent. Att börserna stigit så kraftigt och att allokeringen till aktier är hög bland både privatpersoner och förvaltare gör att reaktionen blir större när något negativt inträffar.
Konjunktur- och coronakänsliga bolag faller mest på börsen idag, vilket betyder att många av de stora verkstadsbolagen på Stockholmsbörsen sjunker kraftigt, liksom H&M som riskerar att stå in för stängda eller tomma butiker om smittspridningen leder till restriktioner och förändrade beteenden. Flygbolagsaktier och hotell är också hårt drabbade.
Vi väntar oss inte att vi står inför ett kraftigare börsras. Konsumenter och företag har lärt sig att leva med pandemin och kan hantera konsekvenserna bättre nu än tidigare. Vi vet att konsumtionsmönster och beteenden förändras och att tillväxten kan bromsa in, men världen stannar inte. Däremot kan det bli mer skakigt på börsen den närmaste tiden. Cykliska bolag och marknader som Stockholmsbörsen kan relativt sett utvecklas svagare, medan pandemivinnare kan få ny luft under vingarna. På den amerikanska börsen finns en hög andel digitala tillväxtbolag som gynnats tidigare under pandemin, och de kan åter få ny medvind. Vi har för tillfället en övervikt i USA i våra strategier. IT, kommunikationstjänster och onlinehandel är några branscher som kan klara sig bättre om oron håller i sig.
Vad ska man göra som sparare?
Den bästa strategin just nu är att ha en bra riskspridning i portföljen, så att den inte blir alltför känslig om det händer något oväntat. Pengar man behöver inom ett par år ska inte stå på börsen utan på sparkontot, men det gäller alltid och inte bara i perioder då det är skakigt på marknaden. Slutligen, ta inte högre risk än att du sover gott på natten även efter en dålig börsdag.