Vi är utan tvekan på väg mot den djupaste recessionen i världsekonomin sedan trettiotalet, åtminstone sett till raset i BNP och det skenande antalet varsel. Hoppet står till medicinska genombrott, gigantiska stimulanspaket och att det fungerar att sakta öppna upp ekonomin igen.
Marknaden blickar framåt
Situationen vi befinner oss i kan liknas vid att vi blivit jagade av en vansinnig hund. Vi har nu lyckats klättra upp i ett träd och äntligen fått hämta andan. När vi tittar ner på marken är hunden fortfarande där, och det finns inget sätt att få den att försvinna. Trots det börjar vi (och myndigheterna) bli alltmer ivriga att få slippa ur dödläget, men genom att klättra ner från trädet tar vi risken att bli jagade igen. Medan vi suttit stilla i trädet har optimismen sakta återvänt och både aktie- och kreditmarknaden har rusat, inte bara därför att ekonomin väntas öppna upp igen utan också tack vare medvinden likviditeten från centralbankerna har gett. Har vi tur befinner vi oss just nu i den värsta fasen av den djupa recessionen, och förutsatt att vi inte får en andra våg av coronaviruset så kan både tillväxt och avkastning utvecklas i rätt riktning.
Tack vare karantän och reseförbud har spridningen av både coronaviruset, influensan och vinterkräksjukan kraftigt begränsats. Men frågan är om vi verkligen tror att någon av dessa sjukdomar är borta och aldrig kommer tillbaka när livet återgår till det normala? Om svaret är sannolikt inte, så finns det förstås en risk för en ny våg av smitta när restriktionerna gradvis lyfts. Det betyder att det också finns en risk för en längre recession om man måste sätta in nya åtgärder, och att företag och privatpersoner då blir än mer försiktiga med investeringar och konsumtion. Skulle det ske, så kan vi räkna med att volatiliteten på börsen ökar igen.
Förra veckan fick vi återigen se marknaden ignorera den svagaste makrodatan på flera decennier. Kinesisk BNP föll 10 procent i kvartalstakt vilket var det största raset på åtminstone 40 år, men eftersom siffran redan är utdaterad och ekonomin på väg att få upp farten igen fäste investerarna föga vikt vid den. Det faktum att IMF förväntar sig att tillväxten under 2020 blir den lägsta sedan depressionen på 30-talet fick något mer uppmärksamhet. Marknaden tycks ha accepterat att 2020 är ett förlorat år både vad gäller BNP-tillväxt och vinsttillväxt. Istället blickar man fram emot ett bättre 2021 då tillväxten åter lyfter, och vi kanske också hittat ett coronavaccin eller åtminstone mediciner som kan lindra symptomen och minska dödligheten.
Preliminär PMI och rapportsäsong på agendan
Den här veckan släpps intressant makrostatistik och dessutom drar rapportsäsongen igång ordentligt. På makroagendan står bland annat preliminära inköpschefsindex (Markit PMI) för euroområdet, USA och Japan. I USA får vi också order varaktiga varor samt konsumentförtroende.
För svensk del fick vi förra veckan statistik över boprisutvecklingen från Valueguard som visade att priserna sjönk i mars över hela landet. I Stockholm sjönk priserna på bostadsrätter med 4 procent under andra halvan av mars, och under första halvan av april har de backat ytterligare 2 procent. Vi väntar oss att priserna blir ännu något lägre till följd av coronakrisen. Färre personer går på visningar, risken för arbetslöshet har ökat och människor känner sig fattigare på grund av att börsen gått ner. Lika viktigt är kanske det faktum att köparna börjar ställa in sig på att få en ”coronarabatt” vilket också pressar priserna.
Rapportsäsongen har redan startat i USA, men den här veckan får den upp farten även för svensk del. Sandvik är först ut vid lunch på måndagen, sedan följer en strid ström av rapporter under veckan. Problemet är att de speglar ett kvartal som redan är passé. I vanliga fall är det intressant att se om bolagen lyckats öka försäljning, orderingång och lönsamhet mer eller mindre än väntat, men inte den här gången. Nu är det bara vad man säger om framtiden som är viktigt. Vi väntar oss att svenska verkstadsbolag kommer att halvera vinsterna under andra kvartalet och att april och maj blir tuffa månader, men att det därefter blir bättre.