Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Vill Powell få slut på börsfesten?

Styrräntan kommer med all säkerhet lämnas oförändrad vid veckans Fed-besked. De uppdaterade ekonomiska prognoserna blir intressanta och troligtvis innehåller räntebanan fortfarande en viss sannolikhet för ytterligare en räntehöjning. Den efterföljande presskonferensen med Jerome Powell brukar avgöra vart börsen tar vägen efter räntebeskedet.

Den senaste tiden har börserna stigit brant samtidigt som räntorna har fallit. Börsuppgången bygger på förhoppningar om en framgångsrik mjuklandning och att centralbankerna – i motsats till vad de säger – kommer att börja sänka räntorna redan under första halvan av 2024. Optimismen har varit påtaglig, och marknaden räknar iskallt med att vad centralbankerna säger just nu och vad de faktiskt kommer att göra under 2024 är två helt olika saker.

Än så länge har Powell och hans kollegor gjort förvånansvärt lite för att dämpa börsfesten, och det är i sig en anledning till att uppgången har fortsatt. Men skulle Powell under presskonferensen säga att optimismen kan leda till att penningpolitiken måste stramas åt ännu mer, då riskerar glädjestämningen att få sig en törn. Vi tror dock att Fed i grund och botten delar marknadens syn att inflationen är på väg ner och att det är därför man avstått från att försöka dämpa sentimentet. Även vi delar den bilden, och bedömer att den första räntesänkningen i USA kommer redan i mars.  

FEDs räntebesked kommer 13 december kl 20.00 (svensk tid)