Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Från hopp till förtvivlan – och sedan tillbaka igen

Efter en riktig raketstart på börsåret fick Donald Trumps upptrappade handelskonflikter med Kina och Mexiko världens börser att falla i maj. Sedan dess har de mexikanska tullarna hunnit strykas från agendan, samtidigt som två av världens största centralbanker har flaggat för att nya stimulanser är att vänta.

Istället för att oroa sig för effekterna av handelskriget har marknaden fokuserat på doften av ny likviditet och lägre räntor, vilket gjort att börsen återigen lyft. Stämningen kan uppenbarligen svänga snabbt från hopp till förtvivlan – och sedan tillbaka igen.

För tillfället pågår inga handelssamtal mellan USA och Kina, och nästa steg i handelskonflikten är sannolikt motåtgärder från kinesiskt håll för att slå tillbaka mot USA. Det spekuleras i att Kina ska strypa USAs tillgång till sällsynta jordartsmetaller som behövs vid batteriframställning, där Kina idag står för 80-90 procent av den globala produktionen. Det finns helt enkelt en risk att konflikten blir värre innan den blir bättre och det riskerar att fortsätta skapa turbulens på marknaden.

Hur ska man agera i det här läget?
De allra flesta investerare är långsiktiga, och behöver inte göra något alls utan kan lugnt vila i hängmattan i sommar. Att det stormar på börsen från tid till annan hör till spelets regler, och är inget som innebär att man måste förändra sin långsiktiga strategi. Det viktigaste är att inte låta sig skrämmas från att fortsätta spara i aktier och aktiefonder. Tajming är svårt, och risken finns att man lämnar börsen för tidigt, och kommer tillbaka in för sent när aktiekurserna redan lyft.

Handlar det däremot om kapital som kan behövas de närmaste åren och som man därför är mer rädd om, kan det vara läge att se över hur det är placerat. Till att börja med gäller det att ha en bra balans mellan sparande i aktier och i tryggare räntefonder. Räntefonder ger visserligen en väldigt låg avkastning, men de bevarar värde när börsen går ner och gör att det finns torrt krut att köpa för om det uppstår attraktiva köplägen.

Vilka branscher påverkas mest av det som sker?
Framför allt är det cykliska sektorer som verkstad, råvaror och bildindustri som drabbas hårdast av handelskriget. Så kallade defensiva sektorer som dagligvaror, hälsovård och teleoperatörer påverkas betydligt mindre av konjunkturoro och handelskonflikter. Mat, mediciner och telefoner använder vi även om konjunkturen blir svagare. Att satsa på mindre konjunkturkänsliga aktier som också lämnar en stabil utdelning är därför ett sätt att stabilisera portföljen utan att för den skull lämna börsen.

Vad kan man vänta sig av Trump och Fed?
Även om vi förväntar oss mer turbulens i närtid, är vårt huvudscenario att USA och Kina når ett handelsavtal innan året är slut. I takt med att tillväxten bromsar in kommer motivationen att hitta en lösning öka hos båda nationerna. Dessutom börjar Donald Trumps kampanj för att bli omvald till president i höst, och hans chanser ökar om USAs tillväxt är stabil och börsen stiger.

Om den amerikanska centralbanken, Fed, dessutom sänker räntan en eller flera gånger i år ger det också stöd åt både tillväxt och aktier. Även om vi räknar med mer volatilitet på börsen den närmaste tiden, är vi därför fortsatt positiva till aktier på ett års sikt.