Louis Landeman
Louis Landeman
Kreditanalyschef, Danske Bank Sverige

Investeringsbehov på svindlande 560 miljarder

Infrastrukturen för svenskt dricksvatten och avlopp måste renoveras. Fram till 2040 uppgår det totala investeringsbehovet till svindlande 560 miljarder kronor.

Idag investerar Sveriges kommuner ca 21 miljarder per år – en siffra som inte räcker på långa vägar. Investeringsskulden för infrastruktur för dricksvatten och avlopp i Sverige växer med ca 10 miljarder kronor per år.

För kommunsektorn är detta en mycket stor del av det kommande lånebehovet. Om inte VA-bolagen ges förutsättningar för dessa investeringar ökar risken för förorenat vatten och läckage. Dessutom behöver den långsiktiga finansieringsmodellen för VA ses över.

I det här avsnittet av Kreditvärden ger Pär Dalhielm, vd på Svenskt Vatten, en överblick på svensk vatten- och avloppsinfrastruktur.

För tidigare avsnitt av podden Kreditvärden – besök poddens webbplats eller sök på Kreditvärden på nextconomy.se

Kreditvärden är en oberoende ekonomi-podcast som produceras av Gabriel Bergin och Louis Landeman. Podden tar upp aktuella ämnen inom finansiell ekonomi. Podden riktar sig till alla som är intresserade av sambandet mellan ekonomi och samhälle.