Kommuninvest har emitterat sin första sociala obligation som bland annat ska finansiera nya äldreboenden och skolrenoveringar i Sverige.
Allt fler kommuner ser sociala lån som ett verktyg för att utveckla sitt sociala hållbarhetsarbete och för att finansiera viktiga samhällsprojekt. Genom Kommuninvests Lån för Social Hållbarhet har 27 projekt i 21 kommuner redan beviljats med nära 11 miljarder kronor. I takt med att kommunernas projekt realiseras kan lånen finansieras genom Kommunivests nya sociala obligation på 3 miljarder kronor.
Exempel på finansierade investeringsprojekt:
- Byggnation av ett nytt äldreboende med moderna och anpassade faciliteter för en åldrande befolkning.
- Renovering och utbyggnad av skolor för att möta växande utbildningsbehov.
- Utveckling av bostäder med socialt fokus, inklusive trygghetsboenden och bostäder för utsatta grupper.
- Ansvarsfull upprustning och utveckling i socialt utsatta stadsdelsområden.
- Investeringar i social infrastruktur, såsom familjecentraler och hälsofrämjande initiativ.
– Denna sociala obligation markerar ett viktigt steg i vår strävan att bygga upp ett finansieringsprogram som främjar social hållbarhet. Vi är glada över det starka investerarintresset och ser fram emot att fortsätta stödja projekt som gör en verklig skillnad i samhället, säger Tobias Landström, Chef för Skuldförvaltning på Kommuninvest i ett pressmeddelande.
– Möjligheten för investerare att finansiera svenska sociala projekt har varit begränsad och intresset bland investerare var stort. 18 investerare, framförallt fonder och liv-/pensionskapital, deltog med mer än 5 miljarder i intresse, säger Lars Mac Key, head of sustainable products, på Danske Bank.
Lånefinansieringen villkoras normalt sett av att målgruppsinriktade sociala insatser som syftar till att nå definierade sociala mål genomförs. Målen finns definierade i det sociala obligationsramverk som Kommuninvest tagit fram tillsammans med bland andra Danske Bank.