Paradigmskiftet – kan utfallslänkad finansiering säkra välfärden?

Med en åldrande befolkning i Sverige behöver mer välfärd produceras samtidigt som resurserna krymper. Klarar vi av det ökade behovet med effektiviseringar och produktivitetsökningar? Eller behövs ett paradigmskifte inom finansiering för att klara av det offentliga åtagandet?

Nu väcks röster för att applicera så kallad utfallslänkad finansiering. Utfallslänkad finansiering fokuserar på att lösa ett specifikt mål, till exempel minskad hemlöshet, istället för att fokusera på aktiviteter som ska genomföras.

I podden Kreditvärden diskuterar vi utfallslänkad finansiering med Jenny Carenco, partner på Utfallsfonden, och Karolina Skog, finansieringsstrateg vid Sveriges Stadsmissioner. Hur kan detta kan funka i praktiken? Varför har det inte sjösatts tidigare? Vilka strukturella utmaningar i svensk offentlig verksamhet finns?

För tidigare avsnitt av podden Kreditvärden – besök poddens webbplats eller sök på Kreditvärden på nextconomy.se

Kreditvärden är en oberoende ekonomi-podcast som produceras av Gabriel Bergin och Louis Landeman. Podden tar upp aktuella ämnen inom finansiell ekonomi. Podden riktar sig till alla som är intresserade av sambandet mellan ekonomi och samhälle.