Ludvig Rosenstam Åhman
Ludvig Rosenstam Åhman
Investeringsspecialist, Danske Bank Sverige

Ditt sparande är grunden till din framgång som investerare

Möjligheten att göra vad du vill, när du vill, med vem du vill, så länge du vill är ovärderlig. Det är den högsta utdelningen som pengar ger. Så formulerar författaren Morgan Housel det. Och det stämmer. Pengar ger frihet att välja. Ett sparande är dessutom grunden för alla investeringar på börsen. Det är svårt att fatta sunda beslut när du investerar pengar som du behöver för att få privatekonomin att gå runt.

Fokusera på det du kan kontrollera

Du kan inte kontrollera avkastningen på dina pengar. Men du kan kontrollera hur du väljer att hantera dina pengar. Och det gäller att fokusera på det du kan kontrollera. Det läggs oproportionerligt mycket tid på att jaga avkastning när det är så mycket enklare att kapa kostnader. Det finns två sätt att bygga en förmögenhet, och det ena är inom din kontroll.

Ett sparande har en dubbel positiv effekt. Du får avkastning på en större summa pengar och du klarar dig på mindre när du ska använda dina pengar. Det ger möjligheter.

Housel skriver om en intressant paradox med förmögenheter. ”Förmögenhet är sakerna du inte ser.” När du ska hitta finansiella förebilder ska du inte leta efter personer som har spenderat pengar på fina prylar. För de har inga pengar. De har prylar. Du ska leta efter personer med bra marginaler i privatekonomin och stora tillgångar. De är svårare att hitta. Men de har frihet att välja.

Du är förmögen när du kan säga nej till saker utan att det påverkar din livssituation. Det vanligaste sättet att uppnå det är genom en slimmad privatekonomi, inte genom enorma inkomster.

Tjäna pengar på pengar

Ludvig Rosenstam Åhman, investeringsspecialist Danske Bank Sverige

Det är inte hur mycket du tjänar som betyder något, utan hur mycket du lyckas behålla. Du kan tjäna hur mycket som helst, men om du ändå sitter med ett tomt konto i slutet av varje månad kommer du aldrig bygga en förmögenhet. Som Dave Ramsey ska ha sagt: ”Rika fortsätter att vara rika genom att leva som om de vore fattiga. Fattiga fortsätter att vara fattiga genom att leva som om de vore rika.”

Vägen till rikedom är enklare än man kan tro. Jobba mycket, spendera lite och investera mellanskillnaden långsiktigt. När du investerar istället för att konsumera låter du dina pengar arbeta åt dig. Och det är mer givande att tjäna pengar på pengar, än att bränna pengar på prylar.

Discipline Equals Freedom

Livsstilsinflation innebär att du stegvis uppgraderar din livsstil i takt med att din inkomst ökar. Eftersom att det bara är små förändringar tänker du inte så mycket på det månad för månad, men till slut sitter du där med kostnader som gör att du har fastnat i ekorrhjulet. Du blir beroende av hela din inkomst varje månad och har gett bort din frihet.

Att konsumera mer i dag betyder att du har mindre valmöjligheter i morgon. Därför måste du väga ditt begär för stunden mot framtida frihet. Nobelpristagaren Richard Thaler och kollegan Hersh Shefrin introducerade ”planera-göra modellen” för att beskriva disciplin. I modellen har en person två själv: ett som fokuserar på nuet och ett som planerar långsiktigt. Planeraren vill maximera nyttan av inköp, medan göraren vill ha så mycket nöje för stunden som möjligt. Det pågår hela tiden en konflikt mellan dessa två själv.

Planeraren måste sätta upp system för att göraren inte ska falla för frestelser. Planeraren ställer alarmet och placerar joggingskorna vid sängen, så att göraren klarar av morgondagens löprunda. Individuella karaktärsdrag har betydelse för hur väl planeraren kan kontrollera göraren. Vissa verkar ha en naturlig talang för disciplin, men det går att träna upp. Och det kan vara värt det. För det är som den före detta Navy Seal-soldaten Jocko Willink skulle säga: ”Discipline Equals Freedom”.

Den bästa tiden att börja spara var för 20 år sedan, den näst bästa är nu. Get going.

Vill du höra mer om sparande och livsstilsinflation? Lyssna på vår podcast Nextconomy.

Intresserad av sparande? Läs även Ludvig Rosenstam Åhmans tidigare krönika: Illusionen av kunskap på aktiemarknaden