Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Ett ovanligt tecken på optimism inför rapportsäsongen

Inför rapportsäsongen för det tredje kvartalet har något ovanligt hänt som tyder på en spirande optimism. Analytikerna har nämligen höjt vinstestimaten för de amerikanska storbolagen med 0,1 (!) procent. Det låter förstås inte mycket, men faktum är att analytikerna i genomsnitt brukar sänka estimaten med hela 4 procent de tre månaderna innan rapportsäsongen startar. Det visar siffror från Bank of America. Då framstår en höjning av estimaten – hur liten den är – som positiv och ett tecken på en spirande optimism.

Även för oss i Sverige är det viktigt hur det går för den amerikanska ekonomin och för bolagen på börsen. Om USA går bra och börsen stiger så sätter det tonen för riskaptiten på hela den globala aktiemarknaden, och det är gynnsamt för små, riskkänsliga marknader som Stockholmsbörsen.

För amerikansk del har det varit teknikjättarna som stått för en stor del av avkastningen sedan årsskiftet, medan majoriteten av bolagen på börsen har haft en mer medioker kursutveckling. Men med tanke på att USAs ekonomi har varit väldigt stark under hela det tredje kvartalet så kanske det är dags för en revansch för resten av bolagen. Det skulle i så fall vara ett positivt tecken om uppgången på börsen breddas.

Banker och verkstad i fokus för svensk del

Den svenska rapportsäsongen startar den här veckan med resultat från bland annat ABB, Volvo, Ericsson och Handelsbanken. Inför rapportsäsongen har vinstvarningarna lyst med sin frånvaro vilket får sägas vara ett positivt tecken. Med tanke på det stora fokus som ligger på konjunkturutvecklingen så lär verkstadsbolagens rapporter synas i sömmarna. Verkstadsbolagens rapporter är alltid intressanta, men alldeles särskilt när det finns en osäkerhet kring konjunkturen eftersom bolagen kan känna av hur efterfrågan ser ut på olika håll i världen. Och som vanligt är det tredje kvartalet redan historia när siffrorna släpps – de framåtblickande faktorerna är mycket viktigare. Fokus ligger därför på orderingången och framåtblickande kommentarer och prognoser inför 2024, samt hur efterfrågan ser ut i stora regioner som USA, Europa och Kina.

Även bankerna väger tungt i index och deras resultat är därför viktiga för marknadsutvecklingen. Räntenettot gynnas fortfarande av att räntorna har stigit, men medvinden från fortsatt stigande räntor lär ha avtagit. Kostnader, utlåningstillväxt och kreditförluster är andra områden som är i fokus.

Sur börs i början av hösten – kan rapportsäsongen ge stöd?

Börsutvecklingen har varit svag sedan slutet av sommaren vilket framför allt beror på att marknadsräntorna har stigit kraftigt. Stockholmsbörsen har exempelvis backat nästan 5 procent sedan den 1 augusti vilket är något mer än ett globalt index.

Om bolagen kan bekräfta bilden av att en mjuklandning är fullt möjlig så kan det ge välbehövligt stöd åt börserna både i Sverige och internationellt. Fortsätter räntorna dessutom att falla tillbaka så är det också positivt. Säsongsmässigt är avslutningen på året ofta en stark period för aktier, och historiskt har Stockholmsbörsen oftast stigit under årets sista två månader. Vi får se om rapportsäsongen kan få säsongsmönstret att upprepa sig även i år.