Är bankerna feta katter?

18 okt 2018

Vi lever in en allt mer digitaliserad värld. Tack vare Fintech har en hel bransch som hamnat i en sömning tillvaro vaknat till liv. Men sover bankerna? Är de som feta katter? Svaret är otvetydigt nej enligt Lars Sjögren, COO Banking Nordic, med ansvar för bland annat open banking.

Det investeras som aldrig förr hos bankerna för att möta såväl behovet av enkla snabba konsumentfunktioner för sparande, lån och valutaväxlingar som komplicerade lösningar för att möta storbolagens behov av automatisering. Fragmentisera eller integrera? Bankerna kommer behöva satsa på båda.

-Vi på Danske Bank har sedan flera år en uttalad strategi att arbeta i partnerskap – med Fintech och andra leverantörer som kan leverera mervärde till kunden, säger Lars Sjögren. I våras lanserade vi en aggregator, där privatkunder kan se alla sina konton i olika banker och över tid kommer vi leverera fler smarta funktioner för att underlätta för privatpersoner att fatta bättre finansiella beslut i sin vardag. Nu tar vi nästa steg och rullar ut District – en aggregatorlösning för företagssidan som kommer att erbjuda en komplett översikt av företagets tillgångar oavsett bank, analys, proaktiv digital rådgivning och tredjepartstjänster när aggregatorn är helt utvecklad. Danske Bank är mer en iller på frammarsch än en fet katt menar Lars.

Lars menar att partnerskap är oerhört viktigt för att stärka svensk finansmarknad för framtiden – inte bara för bankerna. Sverige hade aldrig haft en sådan enorm utveckling av Fintechbolag, 450% sedan 2011, om vi inte haft en stor och välkapitaliserad finansmarknad. Och bankerna hade inte haft samma starka digitala utveckling utan den blåslampa som fintech utgör. Men ekosystemetet handlar också om att köpa teknologi eller att utveckla gemensamt. Danske Bank har bland annat ett starkt och långtgående samarbete med techbolaget SPIIR som ligger bakom utvecklingen av aggregatorn och fler är på väg. Partnerskap för oss ska bygga på en ömsesidig vinst för båda partner och ett mervärde för kunden. Annars handlar det bara om att köpa upp intressanta bolag. PSD2 direktivet med open banking är inte bara en affärsmöjlighet för Fintech – för Danske Bank är det en viktig komponent i vår tillväxtresa och jag vill passa på att bjuda in samverkan med oss, tillsammans gör vi skillnad, avslutar Lars.