https://www.youtube.com/watch?v=VBgg3RSRjP4&feature=youtu.be

Att bygga en framgångsrik aktiehandel på 10 år

Sommaren 2007 fick jag och 10 kollegor den spännande uppgiften att öppna upp dörrarna till en ny verksamhet i Sverige- Danske Banks institutionella aktiehandel. Vår satsning på lokal närvaro med analys och aktiehandel i Stockholm blev en viktig pusselbit i bankens svenska tillväxtresa.

Danske Bank Markets hade 2007 redan en stark position inom handel med valutor, derivat och obligationer i Sverige och etableringen av aktiemäkleri blev därför ett naturligt nästa steg. Genom starten i Stockholm och förvärvet av Sampo Bank i Finland kunde Danske Bank erbjuda en bred aktieverksamhet som analyserade 220 nordiska bolag motsvarande 90 procent av börsvärdet i de nordiska länderna.

Jag fick jobbet som aktiechef för den nya satsningen och hade dessförinnan erfarenhet som aktieanalytiker på Merrill Lynch i London och Handelsbanken i Stockholm. Och sommaren 2007 var det så dags att öppna dörrarna för institutionell aktiehandel i Stockholm. Mitt nya ambitiösa aktiegäng med 10 personer som sammanstrålat under våren var hemvändare från London, nyexaminerade, några mer eller mindre erfarna från grannkvarteren och en small cap- stjärna från Köpenhamn.

Med stor entusiasm körde vi igång. Många på marknaden höjde på ögonbrynen och vi kände motvindsbrisen, men kryssade på. Vi höll oss till ledorden kvalité, kompetens, kreativitet, kontinuitet och arbetade hårt för att få till en bra infrastruktur.

Vi valde att gasa långsamt, och att bygga kultur med stenhårt kundfokus.

Det var en utmaning att rekrytera, men allt eftersom blev vår story lättare att sälja in till potentiella rekryteringar. Finanskrisen stärkte vår ställning på aktier. Vi kunde gasa – andra var tvungna att bromsa. Det gick stadigt, men långsamt, framåt. Till slut blev de röda siffrorna svarta och de låga kundplaceringarna höga. Även den mest skeptiska grannkollegan gav tummen upp. Den mest svårflirtade kunden gjorde affär och efter sju år fick vi göra vår första svenska IPO.

Vi är idag cirka 50 kollegor inom åtta områden som levererar en stark aktieprodukt. Alla gamla och nya kollegor, vilket år de än började, har bidragit väsentligt till vår starka position idag. Vår aktieverksamhet har nu en marknadsandel i Sverige på strax över 10 % och vi siktar på att dubbla den- förhoppningsvis före det är dags att fira 20-årsjubileum.

Att Danske Bank vill växa som bank i Sverige gör vårt arbete ännu roligare.

Vi är så stolta över vår kultur. Att Danske Bank vill växa som bank i Sverige gör vårt arbete ännu roligare. Vi har ingen annan ambition än att vara det bästa aktiehuset. Jag vill passa på att tacka alla fantastiska kollegor och kunder och önska en glad sommar så ses vi igen till hösten med ny energi.

Varma sommarhälsningar,
Christer Beckard
Aktiechef Danske Bank Sverige