Börskoll i hängmattan – tre saker som kan påverka marknaden i sommar

Sommaren kan vara händelserik ur ett börsperspektiv och det finns en hel del intressanta saker att hålla koll på för den som har tid och lust. Inte minst den här sommaren. Dels handlar det om coronavirusets spridning förstås, och huruvida nya nedstängningar av ekonomin kommer att krävas för att få kontroll över smittan. Dessutom finns politiska risker som handelskonflikter, Brexit och spänningarna mellan Hong Kong och Kina. Men tre saker tycker jag ändå är mer värt att syna lite extra i sommar.

Rapportsäsongen
Börsen har gått väldigt starkt sedan botten i mars och det speglar förhoppningar om att krisen visserligen blir djup, men också kortvarig. I mitten av juli startar rapportsäsongen och då ska bolagen berätta hur det gick under andra kvartalet. Under den här perioden slog coronakrisen till med full kraft mot världsekonomin och vissa bolag kommer att ha drabbats hårt. Vinsterna för amerikanska storbolag väntas exempelvis minska med över 40 procent jämfört med förra året. Men, det är inte säkert att det spelar så stor roll – det viktiga blir snarare vad bolagen säger om framtiden. Verkar efterfrågan vara på väg att öka, och hur ser man på andra halvan av det här året? Läs några valda VD-ord, exempelvis från några stora verkstadsbolag som känner av den globala konjunkturen, och fokusera på vad de säger om framtiden.

FEDs räntebesked
Räntebesked från centralbanker kommer även under sommaren. Den 29:e juli släpper världens största centralbank, amerikanska Fed, ett nytt räntebesked. Det kan vara värt att ta del av för att se hur Fed ser på framtiden. Mer optimistiska eller mer negativa ordalag om utsikterna för konjunkturen kan mycket väl få effekt på börsen.

Presidentvalet i USA
I höst är det dags för presidentval i USA och hur oddsen för Trump och Biden utvecklas kan bli intressant också ur ett börsperspektiv. Joe Bidens odds har ökat den senaste tiden och kanske blir det en demokratisk seger i höst. Det skulle i så fall innebära minskade handelskonflikter, vilket vore positivt. Mindre bra för börsen är det faktum att Biden också lagt fram förslag om att höja bolagsskatten för amerikanska företag från 21 till 28 procent. Det skulle kapa 4-5 procent av vinsterna för bolagen i S&P 500-index.

Historiskt har börsen i genomsnitt utvecklats bättre om sittande parti får fortsatt mandat, än om det röstats bort. Inför ett val ökar den politiska risken och då brukar ofta cykliska sektorer som IT, industri och sällanköp utvecklas svagare, medan defensiva sektorer som hälsovård och dagligvaror går bättre. I år är det dock mycket möjligt att coronakrisen blir en viktigare drivkraft än utsikterna för valet.

Kom ihåg!

Häng gärna med i vad som händer i sommar men gör inga stora förändringar i sparandet baserat på vad som händer under en rapportsäsong, eller vad Fed säger om framtiden. Det bästa sättet att lyckas med sparandet är att vara långsiktig och hålla fast vid din strategi även om det skulle bli skakigt på börsen.

Fatta alltså inga överilade beslut i hängmattan, och ha en riktigt skön sommar!