Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Brexit – Theresa May försöker köpa sig tid

Theresa May har inte kunnat komma överens med EU om ett nytt avtal, och istället ber hon för tredje gången om ytterligare två veckor för fortsatta förhandlingar.

Sannolikt har hon två anledningar att göra detta, 1) Hon vill att det ska vara ont om tid för nya förhandlingar när omröstningen väl sker för att öka trycket på politikerna att rösta ja, och 2) genom att utlova en ny omröstning hoppas hon undvika att  Cooper-tillägget, som tvingar henne att gå tillbaka till EU och be om mer tid, röstas igenom.

En omröstning om Cooper-tillägget sker sannolikt nu på onsdag, och det är ungefär 50/50 att det i så fall bifalls. Om datumet sedan flyttas fram tycks EU hellre vilja göra en ordentlig förlängning av tidsfristen (om May inte kan hitta en lösning nu, varför skulle det förändras på tre månader?). Problemet är att det skulle kräva att Storbritannien är med i Europavalet i maj/juni, vilket britterna vill undvika.

Vi håller fast vid de sannolikheter vi ställt upp sedan tidigare:
– 40 % för att Mays överenskommelse (eller något snarlikt) till slut röstas igenom
– 30 % för ny folkomröstning
– 15 % för en hård Brexit ”av misstag”, d v s i frånvaro av någon annan lösning
– 10 % för en mjukare Brexit i stil med Norges upplägg
–  5 % för nyval

Vi har länge argumenterat för att det blir svårare och svårare att avvisa Mays förslag ju närmare den 29 mars vi kommer, och genom att skjuta fram omröstningen köper hon sig mer tid.

Viktiga datum
27 februari: May lägger fram regeringens plan för hur man ska fortsätta med förhandlingarna. Det är 50/50 om Cooper-tillägget, som skulle tvinga May att begära en förlängning av Brexit-förhandlingarna, kommer gå igenom.
12 mars: Förutsatt att inte Cooper-tillägget går igenom hoppas Theresa May kunna presentera en ny, eller snarare en modifierad, överenskommelse med EU och få den godkänd i en omröstning.
21-22 mars: Om Mays avtal röstats ner och även Cooper-tillägget faller, så kommer Brexit att gå igenom den 30 mars i en eller annan form. Nästa toppmöte i EU äger rum den 21-22 mars.
29 mars: Storbritannien lämnar formellt EU.