prisfall på trävaror

Brist på virke hotar inför sommarens altanbyggen

Under Corona-sommaren 2020 byggdes det uteplatser och altaner som aldrig förr i Sverige. Trenden med många svenska hemmasnickrare ser ut att hålla i sig även kommande sommar. Men trävarulagren är rekordlåga och nu hotar brist på trallvirke. Rekommendationen är att köpa sitt virke redan nu i påsk.

I Sverige är virkeslagren just nu på rekordlåga nivåer. De bygghandlare som inte har möjlighet att hålla ett eget lager får räkna med längre leveranstider än vanligt.

– Den som kommer igång sent med sommarens byggprojekt riskerar att stå utan virke. Det skadar inte att köpa in sitt trallvirke redan i påsk för att vara på den säkra sidan, spår Johan Freij, skogsexpert på Danske Bank.

Det ökade köpsuget av virke är även någonting som bygghandelskedjor märkt av.

– I nuläget ser det okej ut, men vi ser att det finns en risk för att läget kommer att försämras framöver då efterfrågan på virke generellt sett överstiger utbudet, säger Daniel Belmonte, inköpsdirektör för Mestergruppen, som består av XL-Bygg, Bolist och Järnia, i en intervju i Aftonbladet.

Den höga efterfrågan sträcker sig även utanför Sveriges gränser. USA är just nu stor importör av virke och betalar rekordpriser för sågade trävaror.  Precis som i Sverige finns där en tydlig hemmasnickartrend som förstärks av ett uppdämt behov av nya bostäder och stora satsningar på nya infrastrukturprojekt som kräver mycket virke.

Tillgången på trävaror på den internationella marknaden har dessutom påverkats av att världens största trävaruexportör Kanada har drabbats hårt av barkboreskador.

För mer information om utvecklingen i den svenska skogsnäringen – ta del av Danske Banks nyhetsbrev som kommer ut en gång per kvartal.