Sänkt energianvändning för fastighetsbolag

Danske Bank ingår nya partnerskap med ett av Europas största ingenjörsföretag, Sweco, samt med klimatteknikföretaget comundo. Med de nya partnerskapen ska fastighetskunder erbjudas stöd i omställningen mot ett mer klimateffektivt samhälle.

Att minska klimatavtrycket i fastighetssektorn är en viktig pusselbit i samhällets omställning. Enligt Naturvårdsverket står svenska byggnader för ungefär 40 procent av Sveriges energianvändning. Hos Danske Bank står fastighetssektorn för en stor del av bankens totala låneportfölj och därmed en stor del av bankens finansierade klimatavtryck.

De nya partnerskapen ska hjälpa fastighetskunder att reducera energianvändning och relaterade koldioxidutsläpp från deras fastighetsbestånd.

– De nya partnerskapen gör att fastighetsbolag kan automatisera insamling av energidata, få stöd med energiförbättringsplaner och strategisk sparring kring finansiering av sina planer , säger Linda Fagerlund, chef för Commercial Real Estate på Danske Bank.

Insamling av energi- och utsläppsdata i realtid

Klimatteknikföretaget comundo förenklar insamling av energidata genom en digital lösning som automatiskt samlar in en fastighets energiförbrukning- och koldioxidavtryck.

– För många fastighetsägare är beräkning av CO2-data både en svår och tidskrävande uppgift som involverar att jaga fakturor från energibolag, identifiera datapunkter och göra manuella beräkningar. Därför har vi skapat en plug-and-play-lösning som ger tillgång till realtidsdata för energiförbrukning och utsläpp från fastigheter. Vi integrerar energikällor och leverantörer, vilket gör det enkelt för fastighetsägare och företag att få tillgång till energidata från sina byggnader, förklarar Thomas Gaunø Ibsen, Director of Sales & Customer Success på comundo, och tillägger att Danske Banks kunder inte behöver betala någon startavgift och får en exklusiv rabatt på programvarulösningen.

Energieffektivisering av fastigheter

Medan comundo kan erbjuda en översikt av energiförbrukning och utsläppsdata, kan Sweco erbjuda Danske Banks kunder handlingsplaner och rekommendationer för specifika energiförbättringar.

– Det finns en stor potential till energieffektivisering i det befintliga fastighetsbeståndet – här kan vi verkligen göra stor skillnad, säger Frank Graveus, divisionschef Buildings, Sweco Sverige. Våra experter kan bidra med konkreta förbättringar som optimerar byggnadernas energianvändning och energimärkning samtidigt som de uppfyller framtida hållbarhetskrav. Åtgärder som sparar både klimat och ekonomi.

Finansiering av energiförbättringar

Danske Banks del i partnerskapet är att erbjuda rådgivning och finansiering så att handlingsplaner kan realiseras.

– Våra rådgivare är ESG-utbildade och redo att vara en sparringpartner kring finansiering av handlingsplaner som kan bidra till reducerad energianvändning i kundernas fastighetsbestånd, säger Linda Fagerlund.

Länk till mer information om partnerskapet med Sweco och comundo