En statistiktung vecka väntar fullspäckad med information om tillväxten i ekonomin och sentimentet bland företagen. Viktigast för aktiemarknaden blir ändå handelssamtalen som bör gå in sitt slutskede om ett avtal ska vara i mål innan den 15:e december, då nya tullhöjningar är inplanerade.
Delhandelsavtal kan ge julrally
Under förra veckan godkände Donald Trump det omstridda avtalet som ger stöd åt demonstranterna i Hong Kong, och i helgen som gick har Kina hotat med vedergällning. Det har också kommit uppgifter om att Kina vill att de senast införda tullarna ska rullas tillbaka för att ett delhandelsavtal ska vara aktuellt. Att USA avstår från att höja tullarna den 15:e december är inte tillräckligt. Det som från början såg ut att vara ett relativt enkelt första delavtal på vägen mot ett större handelsavtal, har visat sig vara svårt att få ned på pränt. Ingen sida vill komma ut som den som gynnats minst, och Kina vill inte förlora sitt bästa påtryckningsmedel i förhandlingarna, genom att gå med på Trumps krav om spannmålsimport. Vi förväntar oss fortfarande att ett delhandelsavtal kommer att nås före årsskiftet, men osäkerheten är betydande.
Världens börser har kontinuerligt klättrat uppåt under senhösten och under förra veckan noterades nya börsrekord i USA. Marknaden har till stor del prisat in både ett delhandelsavtal och en konjunkturförbättring nästa år. Att spekulera i hur börsen ska gå på kort sikt är alltid svårt, men en avgörande faktor kommer sannolikt att bli just delhandelsavtalet. Blir ett avtal undertecknat kan det ge ett julrally, och skulle man misslyckas med att komma överens så kan det resultera i en rekyl nedåt efter höstens uppgång, både internationell och svensk del.
Det börjar lukta Brexit
Nyvalet i Storbritannien närmar sig och en av de mest pålitliga undersökningarna, (YouGovs MRP-modell) förutspår att Boris Johnsons konservativa parti kommer att få 359 platser i det nya parlamentet. Det skulle innebära en majoritet, och det med god marginal. Ett sådant resultat innebär att Brexit kan bli klart redan före jul, även om vi tror att det är mer sannolikt att det ändå dröjer till slutet av januari.
På agendan: Har inbromsningen i industrin nått botten?
I lördags samt natten mot måndag kom kinesiska inköpschefsindex både från Markit och Caixin. Båda indexen steg mer än väntat, vilket bekräftar bilden av att stimulanserna biter och att inbromsningen i industrin har nått botten. Det gynnar även europeisk industri.
För svensk del släpptes också inköpschefsindex från Silf/Swedbank under måndagsmorgonen. PMI för industrin föll oväntat tillbaka till 45,4 vilket både var lägre än väntat och dessutom den lägsta nivån sedan 2012. Både orderingång och sysselsättning bidrog negativt.
Senare under måndagen släpps definitiva industri-PMI för euroområdet, Japan och USA. På onsdag släpps samma siffror fast för tjänstesektorn. Håll ögonen öppna efter tecken på att svagheten inom industrin håller på att spilla över på tjänstesektorn.
På onsdag väntar sedan statistik över sysselsättning och BNP för tredje kvartalet i Europa. På fredag kommer en av veckans tyngsta siffror i form av amerikansk jobbstatistik för november. Vi förväntar oss inget annat än fortsatt styrka i den amerikanska arbetsmarknaden.
I morgon tisdag släpps SCBs småhusbarometer.