Veckans räntebesked från amerikanska Fed blir en viktig marknadshändelse den här veckan, särskilt med tanke på den senaste tidens mjukare ton vad gäller kommande räntehöjningar. Handelskriget och Brexit fortsätter också skapa rubriker och marknadsreaktioner.
Nyhetsflödet sätter tonen
USA och Kina fortsätter försöka hitta en lösning på handelskriget, och under tiden får även de drag som kan vara ren förhandlingstaktik mycket uppmärksamhet. Dit hör både fängslandet av Huaweis CFO, och Apples förlust i en patentstrid som gör det omöjligt för bolaget att sälja vissa modeller av iPhone i Kina. En god nyhet är dock att Kina meddelat att man kan tänka sig att göra förändringar av sin 2025-strategi, och man har dessutom börjat köpa stora mängder amerikanska sojabönor från USA. Handelskriget är en av de saker som gjort störst avtryck på marknaden i år, och även om det för tillfället råder eldupphör, så är det fortfarande högst osäkert när och hur det slutar. Därför väntar vi oss att handelsrelaterade nyheter fortsätter att skapa volatilitet på marknaden.
Brexit var en annan nagelbitare veckan som gick. Theresa May blåste i sista sekund av omröstningen om Brexit-avtalet då det med största sannolikhet skulle röstas ner, och blev därefter utsatt för en förtroendeomröstning. Den vann hon lyckligtvis, men fortfarande återstår en omröstning om avtalet i januari. Vi tror att det mest sannolika är att hon till slut får igen avtalet eftersom det inte finns någon majoritet för en hård Brexit. Lyckas hon med det kan det få både pundet och europeiska aktier att lyfta. Det näst mest sannolika är att det blir en ny folkomröstning. Att Brexit fortsätter att skapa rubriker och kursrörelser åtminstone en bit in i januari är en lågoddsare.
Fed kan ge julefrid på börsen
En av veckans viktigaste händelser är det amerikanska räntebeskedet. Det är vida förväntat att det blir ytterligare en räntehöjning, men hur guidningen inför nästa år ser ut är mer öppet. Den senaste tiden har flera av ledamöterna uttryckt sig mjukare, och bekräftas den bilden på onsdag kan det skänka viss julefrid åt den skakiga aktiemarknaden. Särskilt tillväxtmarknaderna skulle gynnas av ett sådant besked, då de tyngts av stigande amerikanska räntor och den starka dollarn. Men även om vi får några mer duvaktiga ordval från Jerome Powell på onsdag, så tror vi fortfarande att man kommer att höja räntan tills den når 3 procent. Marknaden prisar dock in färre räntehöjningar än så. Om vi får rätt, så kommer det att resultera i kursrörelser på både ränte- och aktiemarknaden. Det är dock värt att påpeka att Fed inte avser höja räntan så mycket att den blir åtstramande, utan bara tills den blir neutral, vilket man räknar med att den är när den når 3 procent. Vi tror därför inte att räntehöjningarna kommer att knäcka den solida tillväxten.
På torsdag väntas även svenska Riksbanken höja styrräntan till -0,25 procent, även om det finns en möjlighet att man skjuter på höjningen till i februari. Den senaste tidens inflationsdata har visserligen legat under Riksbankens prognoser, men inflationsförväntningarna är stabila och det är tveksamt om Riksbanken vill ta risken att skjuta höjningen på framtiden igen. För svenska hushåll innebär det stigande boräntor.
I övrigt är det ganska tunt på agendan inför jul. Vi får inflationsstatistik för euroområdet, vilken vi förväntar oss sjunker till 2 procent. I Tyskland får vi Ifo-index, som kan ge en fingervisning om en fortsatt inbromsning ligger i korten. Donald Trump har också hotat med att frysa den amerikanska statsapparaten om han inte får igenom finansieringen av muren mot Mexiko. Vi väntar oss dock inte att det utlöser samma marknadsturbulens som när det skedde under Barack Obamas styre 2013.