En dag i skogen med Berit Behring vd på Danske Bank

Som vd för Danske Banks svenska verksamhet möter jag många spännande människor i många olika miljöer. Under en kulen höstdag passade jag och en grupp skogsintresserade på att följa med Danske Banks expert, Johan Freij på en vandring i Brösarp i Skåne, för att titta på skog ur ett investerarperspektiv. Under ett par intensiva timmar gav Johan oss en inblick i vad man ska tänka på om man vill  köpa en skogsfastighet, hur skog värderas och vilka fallgropar som finns.

Danske Bank har mångårig erfarenhet av att hjälpa både säljare och köpare av skog- och lantbruksfastigheter. Svenskarnas intresse för att köpa gård växer stadigt och idag äger ca 325 000 svenskar runt om i landet en skogs- och lantbruksfastighet. Intresset av att köpa gård visar heller inga tecken på att svalna, tvärtom så ökar intresset, även om trycket ser lite olika ut i olika delar av landet.

Anledningarna till att man köper en gård kan handla om att man vill investera i skog, drömmer om att driva eget lantbruk eller att man helt enkelt vill nyttja gården som fritidsboende och till fritidsintressen som jakt. Oavsett anledning upplever Danske Banks experter att det finns väldigt många frågor som ofta återkommer hos gårdsköparna. Därför anordnar Johan sedan flera år tillbaka uppskattade skogsvandringar för de som funderar på att investera i skog.

Tekniken har på allvar tagit sig in i skogen. Med en app kan du snabbt få en översiktlig värdering av den skog man befinner sig i – något som ger skogspromenaden en ny dimension.

Om du vill veta mer om vad man ska tänka på när man köper en skogs-och lantbruksfastighet vill jag tipsa om de informativa filmerna som Johan och hans kollega Emma spelat in och jag tycker är ett riktigt bra stöd i köpprocessen. https://danskebank.se/skog-och-lantbruk/nyheter-och-marknad/aktuellt/kopa-gard-filmer

Jag hade en otroligt stimulerande dag som gav mig mycket energi och det gör mig stolt över att konstatera vilken kompetens vi besitter inom området skog och lantbruk – funderar du på att investera i en skogsfastighet – tveka inte att kontakta oss