Fler vill ta ut kontanter

Andelen svenskar som använder sedlar och mynt har minskat under de senaste 10 åren. Men i takt med att kriget i Ukraina trappats upp efterfrågar nu fler möjligheten att ta ut kontanter.

Bankomat ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank med Sparbankerna och ser till att uttagsautomaterna runt om i landet fylls på med kontanter. En vanlig dag tas det ut ca cirka 200 miljoner kronor i kontanter från landets omkring 1 500 uttagsautomater i Sverige, men den senaste tiden har beloppet fördubblats.    

Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat sa nyligen i en intervju i Dagens Industri att det är svårt att inte koppla de ökade uttagen till kriget som pågår i Ukraina och den ökade krismedvetenheten som finns i Sverige.

Det finns de som oroar sig för att kontanterna kan ta slut i Sverige men enligt Bankomat så finns det kontanter så att det räcker. Vidare kommer man från Bankomat se till att ladda automaterna kontinuerligt efter behov. Om en automat är stängd av något skäl så kommer den snart att öppnas igen.  

På Bankomats webbplats hittar du mer information och även var närmaste uttagsautomat finns.