Maria Landeborn

Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Fortsatt ökad volatilitet när kvartalsrapporterna sätter tonen

22 okt 2018

Världens börser är fortsatt skakiga till följd av stigande räntor. I veckan kommer floden av kvartalsrapporter att vara i centrum tillsammans med viktig makrostatistik. Även nyhetsflödet kring Brexit och italienskt budgetdramatik kan bidra till både lugn och oro på världens börser.

Förra veckan stängde börserna på minus. Hökaktiga kommentarer i Feds senaste penningpolitiska protokoll spädde på förväntningarna om stigande räntor, vilket för närvarande är det som sätter press på aktiemarknaden. Då tillväxten i USA är stark förväntar vi oss att räntorna fortsätter att klättra uppåt, och når 3,5 % de närmaste tre till sex månaderna. Då uppgången beror på stark tillväxt och inte ett högt inflationstryck, ser vi dock fortsatt potential i aktier och behåller övervikt.

Kvartalsrapporterna är nyckeln till fortsatt uppgång
När volatiliteten är hög tenderar marknaden att rikta blicken mot fundamenta som kan ge stöd åt aktier. Vi har redan sett att värdebolag relativt tillväxtbolag har presterat bättre, vilket indikerar att för att vi ska kunna motivera nuvarande värderingar behöver kvartalsrapporterna bjuda på fina resultat. I Europa har vi så här långt ett ganska neutralt facit, medan USA har varit starkt. Ungefär 80% av alla bolag i S&P500 som har rapporterat har slagit estimaten, enligt Reuters. Trots det har kursutvecklingen varit dämpad. Sentimentet är något surt och marknaden har straffat missar snarare än belönat fina resultat. Då de stora effekterna av skattesänkningarna nu närmar sig kulmen, blir också guidningen inför nästa år mer betydelsefullt än resultatet ett enskilt kvartal.

Kinesiska stimulanser kan ge brett stöd åt tillväxtmarknadsaktier
I fredags annonserade kinesiska myndigheter att mer stimulanser är på väg för att hjälpa inhemska bolag och stötta den kinesiska ekonomin, vilket lyfte marknaden. Detta kommer i tillägg till den senaste tidens penningpolitiska lättnader. Både Kina och övriga tillväxtmarknader har pressats i år av en mix av högre amerikanska räntor, starkare dollar och handelskrig. Kinesiska stimulanser kommer att ge stöd åt tillväxtmarknadsaktier generellt, men åtgärderna verkar med fördröjning och kanske behöver vi behöver vänta tills resultat syns i makrodata innan kurslyftet kommer.

Även Brexit och italiensk budgetdramatik påverkar sentimentet
De pågående Brexitförhandlingarna skapar många rubriker, men än så inga resultat. Vårt bascenario förblir ett anständigt Brexit, där Storbritannien lämnar den inre marknaden men gör en handelsöverenskommelse med EU. Även om ett slutligt avtal kan dröja ända till december eller januari, så kommer nyhetsrubriker fortsätta ge avtryck på marknaden.

I Italien fortsätter budgetdramat – i fredags nedgraderade Moody’s landets kreditbetyg, och italienska kreditspreadar mot Tyskland är nu på den högsta nivån på fem år. Det sätter press på europeiska aktier. Den italienska regeringen och EU-kommissionen fortsätter sina förhandlingar, och under tiden kommer investerarna noggrant att följa nyhetsrapporteringen.

Fullspäckad agenda veckan som kommer
Den här veckan släpps PMI för både Europa och USA. Vi förväntar oss att PMI för tillverkningsindustrin i Europa backar till 53,0, och att tjänste-PMI sjunker till 54,9. ECB lämnar nytt räntebesked, men inga överraskningar är att vänta. I USA får vi preliminära BNP-siffror för tredje kvartalet, vilket sannolikt är veckans viktigaste siffra. Vi förväntar oss en tillväxt på 3,2 procent i kvartalstakt, och 4,2 procent i årstakt. För svensk del väntas räntebesked från Riksbanken på onsdag. Reporäntan förväntas förbli oförändrad på -0,5 %, men i december eller senast i februari räknar vi med en första höjning till -0,25 %.