Fortsatt tillväxt för hållbara obligationer i Norden

Gröna obligationer är ett populärt sätt att finansiera näringslivets omställning. Trots ändrade EU-regler för företagens hållbarhetsrapportering och USA’s omsvängning i klimatfrågan är både näringslivets och investerarnas intresse att investera i omställning stor.

Lars Mac Key är global chef för hållbara produkter på Danske Bank. Trots politisk omsvängning i USA och förenklade regulatoriska rapporteringskrav på europeiska företag ser han inte någon minskning i efterfrågan från investerare.

– Trots turbulenta kapitalmarknader efter Trumps inträde är marknaden för hållbara obligationer i Norden större i år än vad den någonsin varit. Däremot ser vi ett mindre utbud av hållbara obligationer i USA och delvis även i Europa, men samtidigt kommer Asien med större fart än någonsin. Till exempel har staten Kina i år emitterat sin första gröna obligation, vilket kan tolkas som ett svar på Trumps inriktning, säger Lars Mac Key.

– Vi ser även att europeiskt kapital flyttar från USA till Europa för att säkerställa en hög trovärdighet inom ESG. Exempel på det är danska AP och UK People’s Pension som ensamt flyttade hem £28mdr.

För närvarande rankar Danske Bank som nummer 6 i Bloombergs globala league table för gröna obligationer 2025. Under åren har Danske Bank bistått företag, banker och offentlig verksamhet med mer än 800 hållbara obligationer till ett värde av närmare 200 miljarder Euro. 

Många finansiella produkter

En av anledningarna till det stora intresset för denna typ av finansiering på kapitalmarknaden är att det finns ekonomiska fördelar för bolagen som emitterat obligationerna.

– Det stora intresset bland investerare att vara med och finansiera projekt med en tydlig hållbarhetsinriktning är fortfarande stort. Därför blir konkurrensen att finansiera dessa tillgångar stor och kostnaden för finansieringen lägre.

Marknaden för hållbara obligationer och grön finansiering innefattar idag många variationer. SSAB:s gröna lån, där ambitionen är att sänka koldioxidutsläppen med 90 procent, vilket motsvarar 7 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp, presenterades nyligen. Kommuninvest  emitterade tidigare i år SEK 3mdr i ett socialt lån.

Utöver de obligationer som finansierar specifika investeringar likt gröna- och sociala obligationer finns även hållbarhetslänkade obligationer. Det möjliggör för alla ambitiösa organisationer att söka finansiering med hållbarhetsanknytning, berättar Lars.

– Organisationer kan få tillgång till hållbar finansiering genom att sätta mål kopplat till hållbarhet – exempelvis reducerade koldioxidutsläpp från verksamheten. Om företaget inte når sitt utsatta mål behöver de betala en kompensation till investerarna, säger Lars Mac Key.

Nya mätmetoder

Hållbarhetslänkade obligationer har blivit mer accepterade i takt med att mätmetoder och måluppfyllnad blivit enklare att följa.

– Att fler bolag räknar Scope 3 (indirekta utsläpp som sker i ett företags värdekedja) samt introduktionen av Science Based Targets har betytt mycket för utvecklingen och trovärdigheten för hållbarhetslänkade obligationer. Det skapar ett transparent sätt för investerare att kunna följa upp hur utvecklingen av hållbarhetsarbetet går ute hos företagen, och det ekonomiska incitamentet gör att företagen vill hålla den utsatta kursen, avslutar Lars.