Trumps politik, som till en början verkade vara strikt transaktionell och kortsiktig, har nu börjat te sig alltmer ideologisk, principfast och långsiktig. Det är en politik som – åtminstone på ytan – har som mål att sätta USA:s intressen först. Utan hänsyn till tidigare allianser eller långvariga partnerskap. Men om vi skrapar lite på ytan, kanske den här politiken, som har polariserat både inrikes och utrikes, faktiskt kan få den positiva konsekvensen att Europa får något som vi länge saknat: en gemensam drivkraft för förändring.
Från miljö- till säkerhetspolitik
Trumps retorik har fört med sig en osäkerhet i Europa. Men är detta enbart negativt? Kanske inte. För i sin negativa retorik och sina drastiska beslut kan Trump ha tvingat EU att inse hur sårbara vi är. Både på det politiska och det ekonomiska planet. Ett USA, som inte längre garanterar vår säkerhet eller ekonomiska stabilitet, är ett starkt incitament för EU att tänka om och agera snabbare.
I detta sammanhang har Draghi-rapporten, som från början främst diskuterade frågor kring hållbarhet och långsiktig tillväxt, förkläts till ReArm-rapporten. Det som började som ett dokument för att stärka EU:s ekonomiska och miljömässiga position, har nu blivit en uppmaning till omstrukturering av EU:s hela försvarsstrategi och säkerhetspolitiska hållning.
Varför är detta så viktigt? För att EU länge har brottats med interna motsättningar, och det har varit svårt att enas kring frågor om gemensam utrikespolitik, försvar och ekonomi. EU har varit för beroende av USA:s garanterade säkerhet. Vilket har hållit oss tillbaka från att utveckla en egen robust strategi för att möta globala hot. Men nu har vi inte längre råd att vara passiva åskådare.
Kan accelerera tillväxt i Europa
Det är svårt att uppskatta vilken potential ett enat EU skulle kunna ha när det gäller att försvara inte bara våra gemensamma värderingar, utan också vår ekonomi. Ett av de största argumenten för att EU måste enas kring en gemensam försvarsstrategi är att vi behöver skapa förutsättningar för långsiktig innovation och tillväxt. Här kommer investeringar i försvarssektorn spela en avgörande roll. För även om försvarsindustrin är förhållandevis liten, så har historien visat att investeringar inom denna sektor ofta får stora positiva effekter på närliggande branscher. Tänk på halvledartekniken som ursprungligen utvecklades för militära ändamål under 1970-talet i USA. Denna teknik gav upphov till en revolution inom konsumentelektronik. Vilket lade grunden för det som idag är en av USA:s mest konkurrenskraftiga industrier.
På samma sätt skulle massiv finansiering i EU:s försvarssektor kunna resultera i innovation. Innovation som inte bara stärker vårt försvar, utan också sprider sig till andra sektorer och ger ett långsiktigt ekonomiskt uppsving. Om EU börjar se försvarsinvesteringar som en språngbräda för bredare industriell och teknologisk utveckling kan det bli en win-win-situation för alla. Särskilt för medlemsländer som Sverige, som har en stark ekonomi och låg statsskuld. Det kan finnas utrymme för att stimulera efterfrågan och stärka den inhemska ekonomin genom smarta skattesänkningar och investeringar.
Så, vad innebär detta för framtiden? Trumps politik har utan tvekan skapat en rad problem och osäkerheter. Men det kanske också kan vara just vad Europa behöver för att börja agera mer enat. Med ReArm-initiativet, kan EU ha funnit sin gemensamma grund för att skapa en långsiktig försvarsstrategi och stärka sin ekonomiska konkurrenskraft.
Det är inte en perfekt lösning. Men i en tid av global osäkerhet och förändring kanske det är just den impuls vi behöver för att navigera i en värld där USA inte längre är den självklara garantin för stabilitet.
För Europa är det nu en chans att vakna upp och omfamna förändring. För att skydda våra värderingar, vår säkerhet och vår ekonomi.