Förra veckan slutade återigen med en brant nedgång på de amerikanska börserna, och även den här veckan har potential att bli spännande. Förutom en rad viktiga ekonomiska indikatorer, står också en Brexit-omröstning och ett ECB-möte på agendan.
Blickarna riktas mot Europa
Den senaste tidens ekonomiska data borde ha gett ett bättre stöd åt marknaden. PMI var något högre än väntat, aktiviteten i industrin var helt okej och fredagens amerikanska arbetsmarknadsstatistik visade på en solid jobbtillväxt, låg arbetslöshet och kontrollerade löneökningar. Trots det har sentimentet förblivit surt till följd av oro över konflikten mellan USA och Kina, fallande oljepriser och allmän oro för svagare tillväxt. Ytterligare ett orosmoln som fått en del uppmärksamhet är att spreaden mellan den amerikanska 5- och 2-årsräntan fallit ner i negativt territorium, vilket av marknaden tolkas som att en lågkonjunktur är i antågande. Historisk data visar dock att de senaste gångerna spreaden blivit negativ har S&P gett en mycket god avkastning efteråt.
Den här veckan ser också ut att kunna bjuda på både hopp och förtvivlan. I Europa är veckans största händelse omröstningen om Brexit-avtalet i det brittiska underhuset. Avtalet väntas bli nedröstat, vilket betyder att osäkerheten på nytt ökar. Blir det en hård Brexit, en ny folkomröstning eller ett nytt försök att hitta en lösning?
På torsdag presenterar ECBs Mario Draghi sin syn på den europeiska ekonomin. Draghi & co väntas vara oerhört försiktiga med att uttrycka sig på ett sätt som kan uppfattas som det minsta hökaktigt med tanke på det sköra sentimentet. Vi förväntar oss inga förändringar av styrräntan, men till årsskiftet kommer obligationsköpen att avslutas och ekonomin därmed att stå på egna ben. Sannolikt ger beskedet inga stora marknadsreaktioner.
Handeln fortsätter dominera nyhetsflöde och börsutveckling
Utanför Europa väntas en strid ström av ekonomiska indikatorer som kommer att ge en fingervisning om tillståndet i ekonomin. I USA blir inflationssiffran intressant inför Feds räntebesked nästa vecka. En överraskning på uppsidan kan få räntorna att studsa upp igen, från den senaste tidens nedåtgående spiral. Även PMI förväntas förbli solida och ge stöd åt både tillväxtutsikterna och den amerikanska börsen.
Även i Kina väntas siffror för industriproduktion, detaljhandel och investeringar – samtliga viktiga indikatorer för den kinesiska ekonomin och aktiemarknaden. Vi väntar oss dock att handelsfrågor fortsätter dominera agendan, inte bara i USA och Kina utan globalt. Trots all politisk oro är fortfarande bilden av en stabil global ekonomi och god vinsttillväxt i bolagen intakt, och vi är positiva till aktier på tolv månaders sikt.
M+KD-budget ser ut att bli verklighet
För svensk del bjuder måndagen på en hel del inrikespolitik då Stefan Löfven återrapporterar till talmannen om hur de går med regeringsbildningen. Nu på måndagsmorgonen kommer även nyheter som säger att Centern och Liberalerna inte kommer att rösta på regeringens budget utan lägga ner sina röster, vilket i så fall betyder att M+KDs budget kommer att klubbas igenom. Vi får också inflationssiffror på tisdag förmiddag som väntas vara fortsatt svaga. KPIF exkl. energi väntas komma in på -0,1% m/m och 1,5% i årstakt. En svag siffra väntas dock inte påverka Riksbankens plan på att höja räntan. Slutligen publiceras HOX-index (prisindex för privatägda bostäder) nu på fredag, och det finns tecken på att bostadspriserna har vänt neråt igen i november.