Har du glömt att betala räkningen till dig själv?

Löning betyder att det är dags att betala räkningar. Hur vore det om du valde att betala en ”räkning” till dig själv samtidigt? Bland avgifter för till exempel abonnemang, medlemskap och försäkringar bör det också finnas en avgift du betalar till dig själv för att trygga din framtida levnadsstandard. Något är nämligen alltid bättre än inget när det gäller att investera i sin framtida tillvaro och levnadsstandard. Starta upp ett sparande i sparroboten June redan idag.

Börja spara redan det här månadsskiftet och lev som du gör idag – även i framtiden.

 

I en undersökning som Danske Bank gjort anser en av tre svenskar att staten bär stort ansvar för pensionen. Det är oroande uppgifter.Den svenska befolkningen är allt friskare och lever därmed längre, vilket innebär att fler ska dela på pensionskakan under en längre tid. Uträkningar visar att en 40-åring som idag tjänar 30 000 kronor före skatt (och som inte har ett privat sparande till pensionen) kommer att få nöja sig med lite drygt hälften av sin lön i livsvarig pensionsutbetalning. 30 000 kr blir alltså endast 15 800 kronor före skatt. Slutsatsen är krass: Alla måste själva ta ansvar för sin pension och börja med ett eget sparande för att säkra sin framtida ekonomi och önskade levnadsstandard.

Tre tips för din egen framtidsprognos
1. Det enskilt viktigaste du kan göra för din pension är att sätta undan en summa varje månad som oavkortat går till ett sparande. Betrakta det som en räkning du betalar till ditt framtida jag. 10 procent av din lön i sparande till pensionen är en riktigt bra målsättning, men givetvis måste din livssituation avgöra nivån från tid till annan. Något är alltid bättre än inget. Det är som med träning – satsa inte på maraton direkt utan lägg dig på en nivå som är hållbar och långsiktig, man kan alltid växla upp.

Sätt in ditt första sparande i June idag – det är sparande som blir av som är det bästa.

Gör en lista för hur du vill leva i framtiden – vilka vanor är du beredd att ge upp och kostnader kan du avstå?

2. Utgifter du är van vid idag kan bli morgondagens lyx. Besök hos frisör, optiker och tandläkare är några. Dagstidning och gymkort är några andra du kan ha med i din egen ekonomiska framtidsprognos. När man listar de utgifter man har idag tror man kanske att det är vanor man alltid kommer att ha möjlighet att behålla. Tänk också på att du kommer ha dubbelt så mycket tid för det du vill göra när du inte längre arbetar.

3. Om du äger ditt boende – amortera är alltid sunt men tänk på att amortering inte bör ses som det enda sparandet du har eftersom det är ett kapital som du kan behöva om något oförutsett skulle inträffa. Fråga dig också om du verkligen är beredd att sälja ditt boende för att finansiera din pension? Och är du beredd på att du kommer behöva sälja när du behöver få loss kapitalet – inte när bostadsmarknaden gynnar dig som säljare.