Högsäsong för e-handelsbedrägerier

Svenskarna är ett digitalt folk och allt fler handlar och gör ärenden online oavsett ålderskategori. Det finns många fördelar med en digital livsstil. Men tyvärr ser vi att även e-handelsbedrägerier ökar på nätet. Därför gäller det att vara vaksam.

Trots att vi är vana att använda internet i stor utsträckning känner många av oss oro och osäkerhet i samband med köp och säkerhet online. Enligt den senaste upplagan av Svenskarna och Internet känner så många som hälften av alla som betalar på nätet sig otrygga. Man är rädd för att kortuppgifterna ska hamna i orätta händer eller för att personuppgifter ska användas i bedrägerisyfte. Många är oroliga för att sajten de besöker inte ska vara säker: Kommer varan levereras som utlovats? Vad händer om något behöver returneras?

Bedragarna utnyttjar högtider

De senaste åren har vi fått flera larmrapporter om kunder som drabbas av olika bedrägerier under stora e-handelshögtider som Black Friday, Cyber Monday, julhandel och mellandagsrea. Exempel på bedrägerier är falska sms och epostmeddelanden. Det är också vanligt med falska annonser med oemotståndliga erbjudanden där man klickar in på falska e-handelssidor och blir lurad till att betala för varor som inte finns eller att bedragarna stjäl inloggnings- och kreditkortsuppgifter.

Linus Fugl

-Falska e-handelssidor ser ofta professionella och äkta ut. Är priset betydligt lägre, är det en okänd e-handlare eller en utländsk sida så finns det skäl att vara vaksam. Det kan också vara klokt att betala med betaltjänster där du är skyddad om varan inte levereras, säger Linus Fugl bedrägeriexpert Danske Bank.

Linus tipsar om hur du skyddar dig

  • Säkerställ att e-handelssidan är äkta och säker. Säkra sidor har en låsikon till vänster om webbadressen och börjar på https.
  • Första gången du handlar i en ny butik bör du kontrollera den genom att söka ytterligare information och läsa omdömen om e-handlaren.
  • Handla säkert – se till att e-handelsbutiken har en säker betalningslösning. Till exempel 3D Secure med tvåstegsverifiering, där man måste godkänna köpet med ett lösenord eller ditt BankID.
  • Var uppmärksam, ha inte för bråttom och använd sunt förnuft och tänk till en extra gång innan du fyller i personlig information online.

Är du tveksam till en webbsida eller om du misstänker att du kan ha blivit utsatt för ett bedrägeri online; kontakta banken så får du råd och stöd i hur du bör gå vidare.

Läs fler artiklar om olika typer av bedrägeri