Innovation, energi och ökad självständighet– nycklarna i EU:s framtidsstrategi

Mario Draghis rapport till EU-kommissionen pekar tydligt ut riktningen för unionens industripolitik: innovation, energiomställning och ökad strategisk autonomi. Tre ben som ska bära Europas konkurrenskraft in i nästa decennium.

– Det här är inte bara en rapport. Det är en handlingsplan som ska rusta EU för framtidens industriella landskap, säger Pontus Sellberg, senior strateg, Danske Bank.

Tillväxt i startup-sektorn

För det första: innovation. Här handlar det om att sprida teknik snabbare till etablerade bolag och skapa rätt förutsättningar för tillväxt i startup-sektorn. Satsningar som Sveriges ’Apply AI’ och etableringen av en AI-gigafabrik i norra Sverige ses som ledande exempel.

För det andra: konkurrenskraft i den gröna omställningen. Europas energipriser är för höga och tillståndsprocesserna för långsamma – särskilt för energiintensiva industrier. I Sverige har vi relativt låga elpriser även om vår energipolitik skapar viss prisosäkerhet. Vi har också fått ett antal projekt klassade som strategiska av EU vilket innebär snabbare processer, vilket är mycket positivt.

– Ska Europa vara en grön ledare kan vi inte kväva våra företag i byråkrati och höga elpriser. Konkurrenskraft och hållbarhet måste gå hand i hand, säger Pontus.

Vikten av ökad autonomi

För det tredje: ökad självständighet. EU måste minska sitt beroende av Kina för kritiska råmaterial.

-Beslutet att bevilja ett nytt gruvtillstånd till Talga AB i Kiruna markerar ett viktigt steg i denna riktning. Dessutom har vi stora fyndigheter av jordartsmetaller. Grafit är avgörande för Europas batteriindustri och vår framtida energiförsörjning. När över 90 procent av världens produktion, med avseende på raffinering, kontrolleras av Kina måste vi agera. Sverige kan visa ledarskap här, säger Pontus.

Sammanfattningsvis tycker Pontus att det är ganska tydligt vart det pekar.

-Europa måste stärka sin konkurrenskraft genom att förenkla regler och lätta bördan för mindre företag. Vi behöver samtidigt anpassa forsknings- och utvecklings-ekosystemet till industrins behov för att attrahera talang och stödja innovation. Effektivare handelsprocedurer och harmoniserade regler över gränser kan minska den administrativa bördan. Tillgång till riskkapital är avgörande för att små och medelstora företag ska kunna växa. Sist men inte minst måste öka graden av teknologi i våra företag. Om vi inte agerar nu, kommer andra nationer att öka sin produktivitet i relation till oss, avslutar Pontus.