Klimatpremie för ellastbilar vid leasing

Nu kan företag som leasar eldrivna lastbilar få del av högre statlig klimatpremie.

Regeringen har uppdaterat reglerna för utbetalning av klimatpremie. Små- och medelstora företag som leasar lastbilar kan nu få ta del av ett högre stöd när de investerar i ett utsläppsfritt fordon.

De uppdaterade reglerna är viktiga. En majoritet av nya lastbilar som rullar på svenska vägar finansieras genom leasing.

Tidigare har företag som köpt en eldriven lastbil fått ta del av klimatpremien. Beslutet att låta klimatpremien gälla även för leasade fordon innebär en efterfrågad förändring. Åkerier ofta är småföretag som finansierar sina fordon genom leasing.

– Elektrifieringen av industrin och transportsektorn är en viktig del i klimatomställningen. Att bredda klimatpremien för eldrivna lastbilar så att även små- och medelstora företag som leasar sina lastbilar kan söka det högre stödet är ett viktigt steg. Ju fler som kan vara med och ställa om desto snabbare kan vi minska Sveriges utsläpp, säger finansminister Elisabeth Svantesson i regeringens pressmeddelande.

Förändringarna träder i kraft den 27 augusti 2024. De nya reglerna tillämpas på ansökningar som inkommit efter 13 februari 2024 men där stödet inte har betalats ut.

Energimyndigheten ansvarar för administrationen av klimatpremien.
Mer information på regeringens hemsida.