Market update Danske Bank: Valrysare – så påverkas svenska kronan

Efter en valrysare som fortfarande pågår i och med att förhandsrösterna fortfarande inte är räknade (resultatet kommer på onsdag) ser det ut att bli dött lopp mellan blocken och att SD stärker sin vågmästarroll och landar på 17,6%. Nu väntar en oviss tid med låsta positioner och sista utvägen med omval ska inte uteslutas. På marginalen svagare krona med EURSEK uppe på 10,4650 och även om farhågorna att SD skulle få ett större inflytande och risken för en Swexit har minskat så kvarstår osäkerheten. Vi menade innan valet att vi hade en ca 10 öres premie i kronan och med fortsatta låsningar tycker vi att risken i det korta ligger på uppsidan i EURSEK. Nästa nivå är på uppsidan är 10,48.

Övrigt är det mixade rörelser på asiatiska börserna efter att kinesiska konsumentpriser steg mer än väntat och Japans BNP för Q2 kom in på 0,7% q/q. Fortsatt handelskrig som oroar marknaderna och det väntas komma nya besked om tullar från USA mot Kina vilket kommer sätta tonen på veckans sentiment.

För dagen får vi norsk KPI kl 08.00 där vi väntar oss 1,6% y/y, konsensus har 1,7% y/y. Kl 10.30 släpper UK sitt månatliga estimat för BNP som väntas landa på 0,5% q/q. Resterande delen av veckan bjuder på regionalt nätverk från Norge imorgon och på onsdag är det Prosperas inflationsförväntningar. Torsdag ser vi centralsbanksbesked från Turkiet, UK och ECB. Veckan rundas av med svensk KPI och centralbanksbesked från Ryssland.