Ökande kaffepriser på väg

16 apr 2020

Räkna med stigande kaffepriser i kölvattnet av Corona-viruset. Det spår Danske Banks lantbruksexpert Emma Frödå.

I det kaffeälskande landet Sverige dricker vi i genomsnitt 3,5 koppar kaffe per dag vilket placerar svenskarna på en andraplats i kaffekonsumtion i världen (efter Finland). Men i kölvattnet av Corona-krisen kan vi räkna med stigande världspriser på kaffebönor vilket också leder till högre kaffepriser i det svenska konsumentledet.

– Sedan februari har priset på arabicabönan stigit med 20 procent på den globala marknaden. Jämfört med de globala priserna på kaffebönor för ett år sedan så verkar priset stabiliserats på en ny nivå. Denna prisökning kommer rimligen speglas i de svenska livsmedelsbutikerna, säger Emma Frödå.

All global handel av kaffebönor sker i amerikanska dollar (USD) vilket innebär att vi svenskar får betala dyrt för kaffebönorna. Den svaga svenska kronkursen innebär helt enkelt dyrare varor för oss. En ytterligare pådrivande faktor bakom prisökningen är att de globala lagren av kaffebönor ligger på de lägsta nivåerna på två år.

– Lagren sinar i rask takt och flera av de stora europeiska och amerikanska aktörerna har dammsugit marknaden på bönor för att säkerställa tillgången framöver. Det råder också en viss osäkerhet om det finns tillgång till arbetskraft i tid för att ta hand om årets skörd, säger Emma Frödå.

En av de stora producentländerna av kaffebönor är Colombia som drabbats hårt av Corona-viruset och där befolkningen är satt i karantän. Det innebär att tillgången till arbetskraft är kraftigt begränsad.

– Även om kaffeodlarna ofta är små familjeägda producenter som kan fortsätta att odla bönorna så måste hela värdekedjan inklusive logistik och rosterier fungera för att produktionen ska leverera. Corona-viruset slår mot hela samhällen och därför är det svårt att sia om när produktionen är helt igång igen, säger Emma Frödå.