Podd: Hemarbete efter pandemin växande problem

Under pandemin kom våra arbetsplatser i fokus, med ökat hemarbete och kontor som stod gapande tomma. Trots att pandemin nu är över sedan länge verkar de nya vanorna hålla i sig. I USA har vakansgraden för kontor stigit kraftigt och är nu uppe på närmare 20% – en skrämmande hög siffra. Kan detsamma hända i Sverige?

Podden Kreditvärden gästas av Christina Bodin Danielsson, arkitekt och docent i arkitektur på KTH och Chalmers. På uppdrag av fastighetsbolaget Areim har Christina ansvarat för en omfattande undersökning av kontorsarbetet i svenska storföretag efter pandemin. Resultatet visar att hälften av företagen inte når upp till sina egna interna riktlinjer om 40 procents närvaro. Vad ska vi egentligen med kontoret till och riskerar vi att tappa i produktivitet och kreativitet med den låga närvaron? Vad är framgångsknepet för de företag som lyckas att få sina medarbetare att komma in till jobbet? Och vad är egentligen kontorets roll i den framtida stadsplaneringen?

Kreditvärden är en oberoende ekonomi-podcast som produceras av Gabriel Bergin och Louis Landeman. Podden tar upp aktuella ämnen inom finansiell ekonomi. Podden riktar sig till alla som är intresserade av sambandet mellan ekonomi och samhälle. 

För tidigare avsnitt av podden Kreditvärden – besök poddens webbplats eller sök på Kreditvärden på nextconomy.se