Räkna med högre matpriser - lantbrukare pressas på marginalen

Räkna med dyrare mat

Stigande kostnaderna för insatsvaror sätter press på lantbrukare. Det kan innebära högre matpriser framöver.

Danske Banks lantbruksexpert ser flera faktorer som bidrar till att höjda matpriser är att vänta.

– Sveriges bönder har fått kraftigt ökade kostnader på el, drivmedel och transporter. Dessa ökade kostnader innebär med stor sannolikhet högre matpriser i butik senare i år. Att prisökningen inte kommit tidigare beror på att dagligvaruhandeln arbetar med långa kontrakt. Därför kommer prishöjningar för konsumenter med viss fördröjning, säger Emma Frödå på Danske Bank.

Ett annat hårt slag mot bönderna är att kostnaden för gödsel har stigit med nästan 300 procent det senaste året. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har drygt 60 procent av lantbrukarna köpt sitt gödsel före oktober, innan priset på konstgödsel började skena iväg.

– De lantbrukare som inte köpt upp ett lager med gödsel står i dagsläget inför svåra beslut. Ska de vänta och hoppas att priserna går ner men med risk att de inte får tag i gödning eller ska de köpa dyrt?  En del kan nog avstå från att så delar av sin areal eftersom det är osäkert om det kommer gå att få täckning för kostnaderna. Marginalerna har urholkats, säger Emma Frödå.

Danske Bank Skog och Lantbruk