Ränta på ränta – din bästa vän när du sparar

Det finns en bra anledning till att ränta-på-räntaeffekten kallas för den mäktigaste kraften i universum.

Räntor är kanske inte det roligaste att läsa om. Men just den här texten om ränta kan verkligen löna sig att titta igenom. Effekten av ränta på ränta är nämligen en ekonomisk hävstång som får ditt kapital att växa. Men det gäller att spara långsiktigt och låta pengarna arbeta i fred.

Låt dina pengar arbeta i fred genom att komma igång med ett sparande i June.

Belöning för att göra ingenting
Alla som sparar kan dra nytta av ränta-på-ränta-effekten. Men det krävs att du återinvesterar avkastningen så att den kan förräntas. Och ju längre tid du sparar desto större blir effekten. Den största belöningen får alltså den som i stort sett inte gör något utan låter pengarna arbeta i fred.
Det var inte för intet som Albert Einstein kallade effekten av ränta på ränta för ”den mest kraftfulla kraften i universum”.

Också en liten tillväxt gör stor skillnad
Ett räkneexempel:
Låt oss säga att du investerar 25 000 kronor som ger 5 procent i avkastning varje år. I verkligheten blir förmodligen avkastningen olika varje år med en del år av förlust och andra perioder när det går bättre. För enkelhets skull bortser vi också från avgifter, inflation och skatter. Det första året blir din vinst 5 procent av 25 000 kronor, dvs. 1 250 kronor.

Under det andra året har du nu investerat 26 250 kronor (25 000 + 1 250 kronor). Du får fortfarande en avkastning på 5 procent, men eftersom du har investerat ett större belopp kommer vinsten nu att bli 1 312,50 kronor.

Under det tredje året har du investerat 27 562,50 kronor (25 000 + 1 250 + 1 312,50 kronor). Du får fortfarande 5 procent i avkastning, men denna gång blir vinsten 1 379 kronor.

Så din investering växer inte bara med 1 250 kronor varje år utan med gradvis större belopp.

Om du fortsätter att spara i 15 år får du en vinst på 2 475 kronor det sista året och i slutet av samma år är ditt sparande 51 973 kronor. Det är mer dubbelt så mycket som du började med. Så även om en avkastning på 5 procent kanske inte låter så mycket, så kan kapitalet tack vare räntan fördubbla ditt sparande på 15 år. Som jämförelse skulle du bara ha 43 750 kronor, dvs. 8 223 kronor mindre om du hade tagit ut din vinst varje år och inte hade fått effekten av ränta på ränta.

Med June kan du komma igång med ett sparande och låta dina pengar börja växa direkt.