Så hanterar du valutarisker i en volatil marknad

Vi ser just nu en marknad med stora valutakursrörelser och ökad aktivitet i valutahandeln. För företag som bedriver handel över gränserna innebär det ökade risker – men också möjligheter. Valutarisk är något som allt fler bolag, oavsett storlek, nu aktivt börjar förhålla sig till.

Förstå dina risker – första steget mot kontroll

Oavsett om du importerar varor, exporterar tjänster eller har leverantörer i andra länder påverkas ditt resultat av valutakursförändringar. En försvagad krona kan snabbt urholka marginalerna – eller ge oväntade vinster om man har turen på sin sida. Men att förlita sig på tur är ingen strategi.

-Vi märker att fler företag hör av sig för att diskutera sin valutarisk, även de som tidigare inte övervägt valutasäkring. Det kan vara företag som just upplevt en negativ valutapåverkan och vill undvika att det händer igen. Men det finns också de som ser möjligheter i volatiliteten och vill kunna agera när marknaden rör sig till deras fördel, säger Yrr Ahlklo, chef FX Risk Advisory och FX Sales på Danske Bank.   

Vilken affärsmodell du har påverkar din risk

Valutarisk ser olika ut beroende på affärsmodellen. Ett exportföretag påverkas av att kunden betalar i en annan valuta än kostnaderna uppstår i. Ett importföretag riskerar att köpa in dyrare när kronan försvagas. Tjänstebolag med personal i flera länder kan drabbas av fluktuationer i lönekostnader. Därför är det avgörande att först kartlägga var i verksamheten valutarisken uppstår – och om den är stor nog att behöva hanteras.

Valutasäkring – för trygghet eller affärsmöjligheter

När riskerna är kartlagda är nästa steg att ta ställning till hur man vill hantera dem. Valutasäkring är ett sätt att skydda företagets marginaler och skapa förutsägbarhet i kassaflödet. Det kan handla om att binda växelkursen i förväg, använda optioner för att få ett skydd med viss flexibilitet eller sätta upp valutakonton.

-Men det handlar inte bara om att minimera förluster – i en volatil marknad finns också möjligheter att låsa in fördelaktiga kurser jämfört med vad man räknat på tidigare. Och dessutom kan ett stabilare resultat påverka värderingen av hela bolaget, säger Yrr.

Politisk osäkerhet påverkar valutorna

Det finns flera faktorer bakom de ökade rörelserna på valutamarknaden – däribland geopolitik, centralbanksbeslut och förändrad räntemiljö.

-Det är oerhört svårt att prognostisera något i dagsläget med all den politiska osäkerheten som råder. Men i dagsläget så tror vi på Danske Bank att USD/SEK kommer gå ner under 9,30 på ett års sikt, medan EUR/SEK väntas stiga över 11, avslutar Yrr.