Det är både rörigt och rörligt på bostadsmarknaden just nu, inte minst i storstadsområdena där nybyggda lägenheter inte längre är lika lättsålda på marknaden. Och på bostäder som tidigare flög av hyllorna på storstadsmarknaden minskar plötsligt de förväntade budgivningarna i omfattning.
Vår sparekonom Maria Landeborn kommenterar i en tidigare artikel här på Nextconomy Riksbankens senaste beslut så här:
För den som har stora bolån kan det därför vara värt att fundera över räntan och sin ekonomiska situation. Den senaste tiden har det kommit flera undersökningar som visar att många hushåll inte tror sig klara av särskilt mycket högre räntor. Troligtvis är det snarare en fråga om prioritering – de allra flesta hushåll klarar högre räntor, men kanske behöver man dra ner på nöjen och annan konsumtion istället.
När Riksbanken höjer räntan kan kostnaden för bolånet stiga med närmare 20%
I snitt betalar många hushåll runt 1,4 procent i rörlig boränta. Låt oss anta att en räntehöjning med 0,25 procent av Riksbanken innebär att boräntan höjs med lika mycket. Det motsvarar en ökad kostnad för bolånet med nästan 20 procent.
Mot bakgrund av skärpta amorteringskrav och diskussioner om slopade eller reducerade ränteavdrag finns några tips som du gör klokt i att följa redan idag. Det gäller oavsett om du är i färd med att köpa bostad eller om du just nu inte har några planer på att köpa ny bostad men har ett bolån på din nuvarande bostad.
Tips för att trygga din boendeekonomi när bostadsmarknaden svänger
Räntorna kommer att höjas – förbered din plånbok redan nu simulera ett normaliserat ränteläge. Det gör du genom att lägga undan skillnaden mellan den ränta du har idag till en högre ränta. Vi på banken räknar redan idag med att du ska klara av ett ränteläge på 6 procent. Gör det gärna själv också. Observera att vi i räkneexemplet inte tagit hänsyn till amortering, utan endast till räntekostnaden.
Exempel: Säg att du har 2.5 miljoner i bolån och är ansluten till Saco eller TCO och därmed har tillgång till vårt fackföreningserbjudande från 1,34 procent i rörlig ränta (men se gärna också våra aktuella bolånekampanjer här) Om du har ett bolån på 2,5 miljoner med ränta på f.n. 1.34 procent så betalar du 2 791 kr per månad i ränta. Räkna nu istället med 6 procents ränta så har du en räntekostnad på 12 500 kr per månad. Skillnaden mellan nuvarande och den framtida räntan blir 9 709 kr. Skapa en överföring på mellanskillnaden (eller så mycket du kan avvara) till ett fondsparande eller till ett sparkonto. Inte nog med att du sparar över 116 000 per år (beräknat utan ränta eller avkastning) per år – du har också vant din plånbok redan idag! Och ja, det är mycket pengar. Men det är en räkneövning som är nog så viktig att göra på sina bolån i förberedande syfte.
Teckna låneskydd redan idag.
Tänk på att du och din familj ska kunna klara er om något oförutsett händer. Ett låneskydd består av två delar som kallas betalskydd (en ersättning för dina bolånekostnader i händelse av ofrivillig arbetslöshet eller sjukdom) och livskydd (ett efterlevandeskydd om din maka/make/sambo avlider som säkrar att efterlevande kan bo kvar och inte behöva sälja.)
Bind en eller flera delar av ditt bostadslån
Att binda en del eller flera delar av ditt bostadslån kan vara bra när man inte vet var marknaden och räntorna är på väg, det är alltid en trygghet att veta precis hur mycket som ska betalas varje månad. Hur mycket du vill binda beror såklart på ditt totala bolån, men se över möjligheterna och räkna på hur mycket tryggheten är värd för dig här .
För dig som är på jakt efter en ny bostad vill vi också lista några ytterligare korta, viktiga tips när du agerar på rådande bostadsmarknad:
- Sälj gärna din nuvarande bostad innan du köper en ny
- Se till att ha goda marginaler
- Se över om det är något du kan kompromissa med när du köper nytt, läget, storleken etc. och köpa en något billigare bostad
- Läs ditt köpekontrakt noga och ta reda på vad som gäller, inte minst vid nyproduktion