Sju tips för en bekymmersfri sommar för företagaren

Även om sommarlovet och semestern är här nu, så stoppar inte det bolagets förpliktelser. Här delar vår företagsrådgivare Lisa Wahlgren med sig av sina sju bästa råd  för att även du som företagare ska kunna få en mer avslappnad semester. Du kan även läsa om tipsen nedan:

1) Minska risken för bedrägerier
2) Fakturera utestående fordringar för att undvika likviditetsbrist
3) Lägg en påminnelse i Internetbanken när du saknar täckning på ditt konto
4) Undvik betalningspåminnelser genom att planera för både förväntade och oväntade krav
5) Få översikt med din Danske Bank app ”Mobile Business”
6) Ta med din säkerhetsdosa om du behöver godkänna betalningar eller ändra fullmakter
7) Kom ihåg att det är enkelt att nå oss hela sommaren om du behöver hjälp

Högsäsong för bedrägerier och ”phishing” – undvik de vanligaste fallgroparna
Det är oftast hög aktivitet av bedrägerier just på sommaren. Olika metoder används för att samla känslig information och e-postbedrägerier är mycket vanliga. Ofta låtsas någon vara från ditt eget företag eller kanske en partner, för att be om inloggningsinformation, verifiera din identitet eller för aktivering av konton. Med följande regler i åtanke kan du minska risken att ditt företag upplever detta i sommar:
•Inloggningsdosor och koder bör endast vara tillgänglig för behöriga personer
•Undvik inloggning på offentliga datorer
•Stäng av Bluetooth när den inte används
•Logga bara in via Danskebank.se eller Mobile Business App.
•Öppna inte okända e-postmeddelanden och länkar
•När du är på resa bör du alltid använda säkra anslutningar för att surfa på nätet. Därför rekommenderar vi att en VPN-anslutning används för era datorer, mobiltelefoner och surfplattor.
•Tänk efter noga innan du lämnar personlig information, så att du undviker ”phishing”
•Se upp för fakturaskojare. Om företaget blir drabbat av en bluffaktura, det vill säga en faktura för en tjänst eller vara du inte har beställt eller som du vilseletts att beställa, är det viktigt att veta hur du bör agera. Bolagsverket och Polisen har tillsammans tagit fram ett dokument hur man bestrider en bluffaktura.

Fakturera utestående fordringar för att undvika likviditetsbrist
Var noga med att fakturera dina utestående fakturor innan semestern, så att du undviker likviditetsbrist och eftersläpning under sommaren. Beroende på dina betalningsvillkor så förfaller de flesta fakturorna någon gång under semestermånaderna. Du kanske har ett system där dina fakturor går automatiskt till påminnelser eller inkasso även på sommaren, vilket kan leda till missnöjda kunder. Det kan därför vara bra att ta en manuell kontroll på vad som skickas ut, för att visa flexibilitet och god kundservice till kunderna.

Lägg en påminnelse i Internetbanken när du saknar täckning på ditt konto
Vill du undvika att betalningar stoppas på grund av brist på täckning? Eller vill du få ett meddelande när du får en inbetalning? Via Business Online erbjuder vi en tjänst som meddelar dig via SMS eller e-post vid vissa händelser. Detta kan du enkelt ställa in under ”Hjälp & Order” och ”Varning.”

Undvik betalningspåminnelser genom att planera för både förväntade och oväntade krav
Sommaren är högsäsong för glömda räkningar och påminnelser. Det kan undvikas med lite planering. Lite extra ansträngning innan semestern kan löna sig genom att eliminera förseningsavgifter och missnöjda leverantörer. Du kan till exempel redan innan lägga in de förväntade räkningarna för betalning i framtiden, komma överens med dina leverantörer om att motta räkningar via e-post, vidarebefordra din post, eller delegera ansvar till de anställda.

Få översikt med din Danske Bank app ”Mobile Business”
Med Danske Banks app Mobile Business får du en översikt över bolagets ekonomi och konton även när du är på språng. Du kan ladda ner appen gratis till både mobil och surfplatta. Första gången du loggar in, behöver du säkerhetsdosan, men du sedan skapar en personlig kod som gör att du inte behöver använda säkerhetsdosan vid senare inloggning. Med appen får du en översikt över in- och utbetalningar samt kan överföra pengar mellan egna konton. Appen har också många andra användbara funktioner, till exempel enkel tillgång till offerter på valutor, aktier, råvarupriser och obligationer.

Ta med din säkerhetsdosa om du behöver godkänna betalningar eller ändra fullmakter
Mobile Business ger en god överblick över företagets ekonomi, men när du godkänner betalningar som skapats i Business Online eller i appen, måste du använda dig av din säkerhetsdosa.
Du kan också ändra fullmakter när ordinarie personal är på semester. Tänk då på att du som är administratör i Business Online själv måste tilldela ansvarig vikarie behörighet till systemet för att det ska fungera när ordinarie personal är på semester.

Så här skapar du en ny användare:
•Logga in i Business Online
•Välj ”Administration”
•Välj ”Registrera användare” och följ sedan instruktionerna

Kom ihåg att det är enkelt att nå oss hela sommaren om du behöver hjälp
Våra rådgivare på Danske Bank finns på plats hela sommaren. Du kan nå oss på flera olika sätt både genom att ringa oss på Kundservice Företag 0752-48 49 30 men också genom att skicka meddelanden via Business Online.

Säkert meddelande via Business Online
För att skicka meddelanden i Business Online går du in under menyn ”Kontakt och Hjälp”. Meddelanden som du skickar till oss är krypterade och därmed är utan risk att någon obehörig kan läsa informationen.

Identifiering vid kontakt med Kundservice Företag
För att vi ska kunna hjälpa till på bästa sätt är det viktigt att företagets representanter och semestervikarier kan identifiera sig med mobilt bankID, telebank, kodbox eller kontrollfrågor vid kontakt med banken. Var beredd att lämna information om:
•Användar-ID
•Referensnummer på betalning
•Försändelsenummer på sända betalningsmappar/filreferenser

Länkar som kan vara bra att ha:
Här hittar du varningar för bluffakturor, företag med oseriösa försäljningsmetoder med mera från Svensk Handel samt rapporter och varningar från Förenade Bolag:
Svensk Handel Varningslistan
Förenade Bolag

Danske Bank erbjuder säkerhetsprogrammet Webroot. Som användare av Business Online kan du ladda ner det gratis. Läs mer här

Ha en skön sommar!